SNB

Švicarska središnja banka nastoji zakočiti jačanje franka

"Apsolutno smo mišljenja da je franak i dalje vrlo jak. Zato... nam treba ekspanzivna monetarna politika... iako nema sumnje da ona sa sobom nosi i određene rizike", kazala je dužnosnica SNB-a.
Gospodarstvo / Novac | 29. 08. 2019. u 12:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicarska središnja banka (SNB) mora ustrajati u ekspanzivnoj monetarnoj politici kako bi parirala potražnji za frankom, koji ulagači smatraju sigurnim ulaganjem u razdoblju pojačane globalne neizvjesnosti, istaknula je članica upravnog odbora Andrea Maechler.

SNB je spreman intervenirati na valutnim tržištima i zadržati kamatne stope u negativnom području kako bi franak bio manje privlačan ulagačima, kazala je Maechler u srijedu na ekonomskoj konferenciji u Lausannei.

Rekordne razine depozita po viđenju u SNB-u upućuju na zaključak da banka intenzivnije intervenira na tržištu kako bi zakočila jačanje domaće valute. Franak je nedavno dosegnuo najvišu razinu prema euru u dvije godine.

"Apsolutno smo mišljenja da je franak i dalje vrlo jak. Zato... nam treba ekspanzivna monetarna politika... iako nema sumnje da ona sa sobom nosi i određene rizike", kazala je dužnosnica SNB-a.

Upitana postoji li gornji limit za bančinu bilancu, odgovorila je da u SNB-u uvijek važu argumente za i protiv intervencije.

"Treba nam održiva monetarna politika i moramo sačuvati određeni manevarski prostor", istaknula je Maechler.

Franak jača u kontekstu popustljivije monetarne politike u drugim velikim svjetskim gospodarstvima, naznaka slabljenja gospodarskih atkivnosti, američko-kineskog trgovinskog rata, promjene vlade u Italiji i sve izglednijeg izlaska Britanije iz Europske unije bez dogovora.

SNB će sljedeću sjednicu održati 19. rujna, tjedan dana nakon Europske središnje banke (ECB) koja će prema predviđanjima analitičara ponovo ublažiti monetarnu politiku kako bi poduprla posustali gospodarski rast i slabu inflaciju u eurozoni.

Kopirati
Drag cursor here to close