Trgovina i poslovanje

Švicarsku će skupo koštati odustajanje od ugovora o trgovini s EU

Švicarska neće propasti, ali će ju postupno pritisnuti zastarijevanje više od 100 bilateralnih sporazuma koji osiguravaju neometanu prekograničnu trgovinu, dok se Bruxelles drži zavjeta da joj neće odobriti nikakav novi pristup njegovom tržištu.
Gospodarstvo / Novac | 27. 05. 2021. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicarska će platiti cijenu izgubljenim izvozom, većim troškovima i biti manje privlačna kao poslovno središte, nakon što se ovoga tjedna odlučila odustati od ugovora koji bi ju tješnje povezao s najvećim trgovinskim partnerom, Europskom unijom, ocjenjuju analitičari.

Iako je euroskeptična krajnja desnica slavila propast onoga što je smatrala "kolonijalnim" ugovorom, a ljevica navijala za obranu mjera potpore za visoke švicarske plaće, tvrtke i ekonomisti su upozorili da će uslijediti značajne gospodarske posljedice.

Švicarska neće propasti, ali će ju postupno pritisnuti zastarijevanje više od 100 bilateralnih sporazuma koji osiguravaju neometanu prekograničnu trgovinu, dok se Bruxelles drži zavjeta da toj zemlji neće odobriti nikakav novi pristup njegovom tržištu bez ugovora, navodi Reuters.

Sektor medicinske tehnologije je već osjetio nedostatke, budući da je ovaj tjedan istekao sporazum o međusobnom dogovoru o industrijskim standardima (MRA), što znači da švicarski proizvođači "medtecha" imaju jednak tretman kao i svaka zemlja izvan EU-a.

Industrijsko tijelo Swiss Medtech objavio je da će novi administrativni zahtjevi u početku koštati sektor oko 114 milijuna švicarskih franaka (127 milijuna dolara), a zatim godišnje po 75 milijuna franaka.

Iako je to tek djelić ukupnog izvoza vrijednog 5,2 milijarde franaka, veća opasnost je u neeuropskim tvrtkama i novoosnovanim poduzećima koja će Švicarsku izbjegavati pri odabiru mjesta svog europskog sjedišta.

"Svatko tko jednostavno izjavi da su administrativni troškovi podnošljivi u potpunosti ignorira koliko je jaka međunarodna konkurencija“, rekao je predsjednik švicarskog MedTecha Beat Vonlanthen.

Švicarski strojarski sektor (MEM) mogao bi se suočiti s teškoćama dvije ili tri godine nakon isteka MRA-a, ali izgledi za uniju električne energije i suradnju u zdravstvu već su presušili.

Swiss Mem (Udruga strojarske i elektrotehničke industrije) smatra pristup bez zapreka jedinstvenom tržištu nužnim. Udruga izvozi 80 posto svojih proizvoda, a oko 55 posto odlazi u 27 zemalja-članica EU-a.

"Tisuće visokokvalitetnih poslova u Švicarskoj ovisi o bilateralnim aranžmanima", priopćio je Swiss Mem, također upozoravajući na opskrbu električnom energijom iz EU-a.

"Radi sigurnosti opskrbe električnom energijom i sve veće potražnje za njom zbog klimatskih promjena, smatramo da nam je posebno hitan i nužan sporazum o električnoj energiji, i to ne samo za industriju", navode iz tog udruženja.

Studija istraživačkog centra BAK Economics pokazala je da bi zastoji u trgovini koji su posljedica tehničkih prepreka mogli smanjiti izvoz robe u sektorima, koji bi izravno kumulativno mogli biti pogođeni 12-postotnim padom do 2040. godine.

''Izvozno orijentirano švicarsko gospodarstvo ovisi o stabilnim trgovinskim odnosima, a time i o odgovarajućim sporazumima s EU. To više nije slučaj bez okvirnog sporazuma ili jasne alternative ”, naveli su.

Istraživači švicarskih sveučilišta više ne mogu imati pristup programu EU Horizon, koji znanstvenicima osigurava milijarde financiranja.

"Ako Švicarska više ne bude dio programa financiranja Horizona, to je kao da je izbačena iz Lige prvaka u nogometu", rekao je prošlog mjeseca potpredsjednik Saveznog tehnološkog instituta u Zuerichu Detlef Guenther.

Direktor Švicarskog ekonomskog instituta KOF Jan-Egbert Sturm drži da će bez nekog okvirnog sporazuma s EU švicarsko gospodarstvo sve teže ostajati konkurentno.

"Mnogi će sektori - primjerice farmaceutska industrija, energetski sektor ili znanost - biti pod sve težim pritiskom bez okvirnog sporazuma", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close