Poboljšanje poslovanja

Švedski eksperti pomažu bh. poreznim upravama

Na seminaru će sudjelovati više od 30 sudionika iz ministarstava i poreznih uprava u BiH, uključujući neka veleposlanstva i donatore.
Gospodarstvo / Novac | 25. 04. 2018. u 13:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eksperti Švedske porezne agencije u srijedu i četvrtak će održati prezentaciju u Sarajevu o poreznim pitanjima i o tome kakve su pripreme potrebne u BiH u kratkoročnoj, ali i dugoročnoj perspektivi. 

Na seminaru će sudjelovati više od 30 sudionika iz ministarstava i poreznih uprava u BiH, uključujući neka veleposlanstva i donatore. 

Porezne uprave u BiH i Švedska porezna agencija od rujna prošle godine imaju suradnju s ciljem poboljšanja učinkovitosti i usluga poreznih uprava. 

Veleposlanik Švedske u Bosni i Hercegovini Anders Hagelberg istaknuo je da je namjera projekta da se prikupljanje poreza učini efikasnijim.  

''Imamo tijesnu suradnju, počeli smo u rujnu prošle godine i suradnja će trajati tri godine i sve to financira Švedska sa tri milijuna eura. Tijekom proteklih 30 godina Švedska porezna agencija je prošla od faze gdje smo imali inspektore do jedne agencije koja je orijentirana na pružanje usluga. Radi se o potpuno drugom načinu razmišljanja'', rekao je Hagelberg. 

Pojasnio je da se među poreznim obveznicima u Švedskoj na Švedsku poreznu agenciju gleda kao na organ broj jedan kada je u pitanju popularnost. 

''Dodao bih da je Švedska porezna agencija imala slične projekte i u nekim drugim zemljama kao što je Južna Afrika ili Bocvana, gdje je krajnji ishod bio da su porezne agencije u tim zemljama postale više orijentirane uslugama'', poručio je veleposlanik. 

Kazao je da čak i ako se radi o teškom i složenom okruženju, nije nemoguće napredovati. 

''Danas se fokusiramo na međunarodnu suradnju, a rekao bih da u globaliziranom svijetu porezne agencije moraju međusobno surađivati'', zaključio je Hagelberg.

Kopirati
Drag cursor here to close