Elektronska trgovina

Sve više građana BiH kupuje preko internet platformi

Niske cijene i ušteda vremena razlog su zašto je kupovina preko interneta postala gotovo sastavni dio života svakog građanina u BiH.
Gospodarstvo / Novac | 02. 02. 2020. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve više građana u Bosni i Hercegovini kupuje preko internet platformi. Elektronska trgovina pomjera granice radnog vremena, tako da građani imaju mogućnost kupovati u bilo koje doba dana i noći, uz olakšanu pogodnost plaćanja i bez osobnog kontakta.

Niske cijene i ušteda vremena razlog su zašto je kupovina preko interneta postala gotovo sastavni dio života svakog građanina u Bosni i Hercegovini.

Najviše kupovine putem interneta obavili su građani Sarajeva za šta su izdvojili gotovo tri milijuna maraka. Građani najviše kupuju odjeću i opremu za informacijske tehnologije, javlja BHRT.

Više od pet milijuna maraka građani Bosne i Hercegovine potrošili su na kupovinu putem interneta i naručili robu u težini većoj od 328 tisuća kilograma, pokazali su podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH za prošlu godinu, a što je više u odnosu na 2018. godinu.

Građani putem interneta ne smiju kupovati lijekove i određene suplemente, jer takve proizvode mogu kupiti samo osobe koje su za to ovlaštene.

“Građani Bosne i Hercegovine naručili nešto više od četiri tisuće paketa iz inozemstva koji su bili predmet carinjenja kroz naša tri carinska referata u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru. Roba koja se naručuje mora biti roba za vlastitu upotrebu. Ne smije biti vidljivo iz određene pošiljke da se radi eventualno o mogućnosti dalje prodaje te robe.”, kaže Ratko Kovačević iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Za ovakav vid kupovine sve više se odlučuju i građani Banja Luke koji su u virtualnom svijetu potrošili oko dva milijuna, te građani Mostara koji su za ove namjene u prošloj godini potrošili više od milijun maraka.

“Treba voditi računa da kupujemo od kompanija koje su pouzdane, koje imaju dobre recenzije i za koje znamo da i drugi kupci kupuju. Postoje organizacije koje štite proizvođače, međutim na međunarodnoj razini pogotovo iz BiH nekad je teško, opet povjerenje da pazimo od koga kupujemo'', kaže Saša Mrdović, profesor Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo.

Korisnici interneta u Republici Srpskoj rijetko odlučuju kupovati na ovaj način. Na online narudžbe u protekla tri mjeseca potrošili su tek od stotinu do tisuću maraka, a najčešće su naručivali odjeću i sportsku opremu, podaci su Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske.

Stručnjaci ističu da je najvažnije koristiti sigurne prodavače koji imaju dobar rejting, te da je u tom slučaju smanjena mogućnost zloupotrebe osobnih podataka.

Kopirati
Drag cursor here to close