Uzmi ili ostavi ...

Stvar je jasna: EU daje milijune eura, ali traži i svoje tužitelje ..

Uvjet za povlačenje novca će, sudeći prema pratećem dokumentu koji je priložen uz ovo priopćenje, biti reformirani sustav javnih nabavki, jačanje vladavine prava, ali i ...
Gospodarstvo / Novac | 19. 12. 2020. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija / Ured za borbu protiv prijevara EU

Europska unija započela je s projektima iz Investicijskog fonda za zapadni Balkan, a 580 milijuna eura dodatnih sredstava stavljeno je na raspolaganje, od čega su 145 milijuna eura grantovi.

Kako je priopćeno na stranicama Europske komisije, u BiH će biti podržani izgradnja južnog dijela koridora 5c i deminiranje korita rijeke Save na sjeveru BiH. Dalje, navedeno je da je u pripremi projekat podrške instaliranju postrojenja za obnovljive izvore energije, a detalji će biti priopšteni u narednom periodu.

Uvjet za povlačenje novca će, sudeći prema pratećem dokumentu koji je priložen uz ovo priopćenje, biti reformirani sustav javnih nabavki, jačanje vladavine prava, ali i, što je posebno zanimljivo, prihvaćanje nadležnosti europskih tužitelja da vode istrage u BiH.

"Naši partneri sa zapadnog Balkana su strane u međunarodnim sporazumima o uzajamnoj pravnoj pomoći i stoga bi trebalo da prihvate Ured europskog javnog tužitelja kao ovlašteni autoritet zemalja članica kako bi se sporazumi mogli implementirati", navedeno je.

Pojašnjavaju da su poslovnim ljudima potrebni pravna sigurnost, odsustvo korupcije i efikasna administracija kako bi ekonomska prava svih bila zaštićena, prenose Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close