Gospodarske reforme

Što Federaciji treba?

Novalić je istaknuo kako će Vlada FBiH učiniti sve da Porezna uprava ispuni svoj osnovni cilj
Gospodarstvo / Novac | 09. 04. 2019. u 10:45 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada FBiH u protekle četiri godine isticala poreznu reformu kao neophodnu aktivnost čiji je osnovni cilj rast zaposlenosti, rast BDP-a i socijalna ravnoteža.

U uvodnom obraćanju na otvaranju dvodnevnog Okruglog stola o temi: "Reorganizacija poreznih uprava kroz utjecajno rukovođenje", Novalić je rekao kako su jaka porezna uprava i razvijen sistem naplate poreza osnova svake stabilne ekonomije, ali i socijalne ravnoteže koja je našem društvu jako potrebna.

''U Federaciji BiH reforma mora uključiti više područja, a prioritet mora biti smanjenje nameta gospodarstvu, pravičnija konkurencija na tržištu, uspostavljanje jasnog, dugoročnog, pravičnog, održivog i postojanog pravnog okvira, te efikasnije djelovanje poreznih organa, ali i sudova i tužiteljstava'', naveo je Novalić.    

Istaknuo je da će Vlada FBiH učiniti sve da Porezna uprava ispuni svoj osnovni cilj, a to je da bude pravedna, racionalna i efikasna u naplati javnih prihoda, te da u budućnosti nastavi s razvijanjem koncepta dobrovoljnog prijavljivanja poreznih obveza i smanjenje porezne evazije. 

Vršitelj dužnosti direktora Porezne uprave FBiH Šerif Isović kazao je kako je uvjeren da će ovaj okrugli stol ukazati na značaj i na težinu uloge koja se nalazi pred menadžmentom poreznih uprava, a to je da racionalnim korištenjem ograničenih resursa u promjenjivim i često nepovoljnim društvenim uvjetima osigura ispunjavanje svih postavljenih ciljeva.

''Ovo je odlična prilika da, uspostavljajući prekograničnu suradnju kroz razmjenu iskustava, u poreznim upravama ojačamo upravljačke kapacitete'', naglasio je Isović. 

Video: Novalić: Porezna reforma neophodna za rast zaposlenosti i BDP-a
Kopirati
Drag cursor here to close