Stope

Što ćemo s PDV-om?

Mogućnost uvođenja diferencirane stope PDV-a odnosila bi se na životne namirnice, dječju opremu i hranu, lijekove i knjige, i to bi išlo na nižu stopu od 8 posto…
Gospodarstvo / Novac | 11. 02. 2020. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina u ovoj bi godini trebala dobiti novi zakon o PDV-u u čijem je nacrtu planirano da porez na dodanu vrijednost ostane kao i do sada 17 posto.

Međutim, kako izvještava BHRT, postoje određeni prijedlozi i najave da bi mogla biti uvedena diferencirana stopa PDV-a, čime bi se država odrekla dijela prihoda za proizvode, poput osnovnih životnih namirnica, lijekova i dječje opreme.

Za ekonomiste ove najave nisu ekonomski provedive, a postavlja se i pitanje – šta bi građani dobili uvođenjem diferencirane stope PDV-a?

U Luksemburgu, gdje je prosječna plaća oko 8.000 KM, a najniža 4.000, najskuplja roba oporezovana je sa 17 posto. Isto koliko iznosi jedinstvena stopa PDV-a u Bosni i Hercegovini gdje je prosjek zarade radnika skoro 9,5 puta manji nego u ovoj razvijenoj europskoj zemlji. I dok većina europskih zemalja, ali i zemalja u okruženju, ima nižu stopu PDV-a na životne namirnice i opremu za bebe, to u Bosni i Hercegovini nije slučaj. Naprotiv, imamo tri puta skuplju opremu za bebe u Europi.

Mogućnost uvođenja diferencirane stope PDV-a, koje je najavio predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, odnosila bi se na životne namirnice, dječju opremu i hranu, lijekove i knjige, i to bi išlo na nižu stopu od 8 posto, a za drugu robu stopa PDV-a bila bi povećana na 21 posto.

Video: Šta bi građani dobili uvođenjem diferencirane stope PDV-a?

Jedna od mogućnosti je i da bude uvedena niža stopa na zdravstveno osiguranje. No, ministar financija Vjekoslav Bevanda je izričit – nije predložena viša stopa PDV-a, kao ni diferencirana stopa.

''Tvrdim i naglašavam da nije predložena viša stopa PDV i ona ostaje 17 posto. Nije predložena ni diferencirana stopa, nego je ovaj zakon usklađen s europskim direktivama i osuvremenjen, a umnogome će olakšati rad poslovnim subjektima'', izjavio je.

I ranije je u Upravi za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNOBiH) bilo inicijativa za smanjenje stope PDV-a za pojedine namirnice, opremu za bebe, kao i lijekove, ali ta inicijativa nikada nije prošla.

Ratko Kovačević, glasnogovornik UNOBiH rekao je da, ako bi se usvojio određeni zakon koji bi imao više stopa, da bi Upravi, ali i građanima, bilo potrebno dodatno vrijeme da bi se adekvatno pripremili.

''Adekvatna priprema znači mijenjanje softvera – za tu pripremu je potrebno razdoblje od šest mjeseci'', rekao je.

Ekonomisti ističu da je ovakav proces oporezivanja u Bosni i Hercegovini od jedinstvene stope jeftiniji dok uvođenje diferencirane stope neće pomoći našem stanovništvu. Predlažu uvođenje jedinstvene stope PDV-a od 15 posto. Na taj način naše gospodarstvo bilo bi konkurentnija, a predlažu i da se iz prikupljenog PDV-a pojačaju fondovi koji služe za uspostavljanje određene socijalne sigurnosti.

 


I Udruženje potrošača u Bosni i Hercegovini ima svoje prijedloge. Smatraju da bi trebalo uvesti tri niže stope PDV-a, u smislu da najmanja stopa PDV-a iznosi šest ili sedam posto i da se odnosi na oporezivanje brašna, šećera i ulja. Stopa od 15 do 17 posto bila bi uvedena za rižu i meso, a iznad toga za luksuzne proizvode.

Za sada, jedina adresa kada je riječ o Zakonu o PDV-u je Upravni odbor UNOBiH, kao i za raspodjelu PDV-a i utvrđivanje koeficijenata, o čemu će biti riječi u srijedu, na sastanku sa predstavnicima Europske unije, izvijestila je BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close