Hvala političarima!

Što će sve od 1. veljače poskupjeti zbog Zakona o trošarinama

"Sa sigurnošću mogu reći da će doći do povećanja troškova proizvodnje kako mlijeka na kraju vjerojatno i gotovih proizvoda", kazao je Adin Fakić, direktor Milkosa.
Gospodarstvo / Novac | 25. 01. 2018. u 21:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 1. veljače počinje primjena izmijenjenog zakona o trošarinama. Od tog dana gorivo će biti skuplje. No, prema najavama, i namirnice te brojne usluge. Slijedi li jedan od najvećih udara na džepove građana u BiH posljednjih godina?

Ranko Sarajlić stočar je iz Gradiške. Skuplje gorivo znači i skuplju proizvdnju te za njega dileme nema. Cijene voća, povrća, mesa - neminovno će rasti. Subvencije su, kaže, male a ni one ne bi pomogle.

"Ovo do sada što je davano, regresirano gorivo, to je jako malo. To mora biti najmanje 150 litara za ratarsku proizvodnju odnosno za voćarsku i povrtarsku 300 litara po hektaru da bi to imalo efekta. Međutim ni ovo neće doprinijeti da ne dođe do poskupljenja životnih namirnica", rekao je Ranko Sarajlić, stočar.

Mlijeko i mliječni proizvodi neće biti iznimka, kaže direktor Sarajevskog Milkosa, javlja N1.

"Sa sigurnošću mogu reći da će doći do povećanja troškova proizvodnje kako mlijeka na kraju vjerojatno i gotovih proizvoda", kazao je Adin Fakić, direktor Milkosa.

Izvjesno je i poskupljenje kruha i ostalih pekarskih proizvoda mišljenja je direktor Krajina Klasa. 

"To može biti na godišnjoj razini da rastu i, 1, 2, 3 posto. Neće sad sve i jedan proizvod poskupiti. Neki će poskupiti pet, neki deset posto neki neće ništa. Ali generalno kad napravimo presjek, to je godišnji rast od od dva do tri posto", rekao je Saša Trivić, direktor Krajina Klas.

Iz As holdinga u okviru kojeg posluju proizvođači pekarskih proizvoda Klas i Sprind ali i druge kompanije poput Vispaka - tvrde njhove cijene neće rasti.

"Mi pratimo stanje sa zakonom o trošarinama na gorivo, pratimo i stanje zabrinutosti građana od posljedica istog. Dobra vijest je da neće doći do poskupljenja proizvoda članica AS grupacije", rekao je Andrea Tomašević Kolenda, Odjel odnosa s javnošću As holdinga.

Očekivano, skuplje gorivo odrazit će se i na prevoznike.

"Ni Centrotrans a ni drugi prevoznici neće moći samostalno podnijeti ovaj dodatni namet te će vrlo vjerojatno doći do povećanja cijena autobusnih karata. U ovom momentu mi ne možemo reći u kojem postotku će biti skuplje karte u autobusnom prijevozu u BiH", rekao je Aida Smajić, Centrotrans.

Sve ovo dolazi nakon izmjena zakona o trošarinama. Izmjenjeni zakon o trošarinama primjenjvat će se od . 1 veljače. Od tog dana na crpkama u BiH bit će nove, veće cijene goriva.

"Trošarine su u iznosu od 15 pfeninga povećanje. PDV na to je neka 2,5 pfeninga, realno je očekivati za 17,5 pfeninga poskupljenje goriva", rekao je Milenko Bošković, Udruženje prometnika naftnih derivata FBiH.

Koliko će građani u konačnici plaćati više? Na primjeru rezervoara od 50 litara do sada ste izdvajali oko 100 KM od 1. veljače izdvajat ćete i do 10 maraka više.

 

Kopirati
Drag cursor here to close