Ne zna se

Stiže više od 300 milijuna eura: Kako ćemo ih rasporediti?

Kako je potvrdio Andrew Juel, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, i dalje ne postoji dogovor u BiH kako će novac biti raspoređen.
Gospodarstvo / Novac | 20. 08. 2021. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni monetarni fond (MMF) će u ponedjeljak BiH doznačiti više od 300 milijuna eura pomoći u SDR valuti namijenjenih suzbijanju posljedica virusa korona, pišu Nezavisne novine.

Međutim, kako je potvrdio Andrew Juel, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, i dalje ne postoji dogovor u BiH kako će novac biti raspoređen. Ako se ovo zaista i ostvari, BiH bi se mogao ponoviti scenarij iz sredine prošle godine, kada je MMF BiH poslao 330 milijuna eura iz instrumenata za brzo financiranje, a novac je stajao neiskorišten jer nije postignut dogovor u FBiH kako podijeliti novac.

"Ono što mi možemo reći jeste da će suma biti veća od 300 milijuna eura, a vlasti treba da donesu odluku kako će podijeliti taj novac", rekao je Juel za "Nezavisne novine".

Bojkot iz RS-a

Ovog puta bi krivac za neisporučivanje novca mogao biti u činjenici da predstavnici RS bojkotiraju rad institucija BiH, izrevoltirani odlukom Valentina Inzka, bivšeg visokog predstavnika, da nametne odredbe o negiranju genocida u Kazneni zakon BiH. Kako pišu Nezavisne, u RS smatraju da nije potreban nikakav poseban dogovor, već da se novac treba po automatizmu proslijediti entitetima u skladu s formulom koja je već korištena ranije, odnosno dvije trećine za FBiH, a jedna trećina za RS. Međutim, po svemu sudeći, u FBiH će tražiti da se o tome mora postići dogovor, što bi značilo da bi institucije trebalo da profunkcioniraju, a što onda nagovještava još jednu krizu.

Hoće li se naći model kao kod izbora rukovodstva Centralne banke BiH početkom mjeseca na način da je odlazećoj upravi naprečec dat status vršitelja dužnosti, kako bi se izbjegla blokada, ili će se inzistirati da se institucije moraju sazvati kako bi se novac podijelio, ostaje za vidjeti.

"Nakon što je Međunarodni monetarni fond obavijestio Vijeće ministara BiH da su odobrena Specijalna prava vučenja, Vijeće ministara je informirao ministarstva financija RS i FBiH. Specijalna prava vučenja je MMF odobrio za sve svoje članice, u ukupnom iznosu 650 milijardi dolara. Ona se odnose na korištenje rezervi koje postoje kod MMF-a", pojasnili su za "Nezavisne novine" iz Ministarstva financija RS.

S obzirom na to da je BiH, kako su naglasili, od bivše Jugoslavije naslijedila članstvo u MMF-u, kvota Specijalnih prava vučenja bi iznosila 305 milijuna eura, u skladu sa rezervama kojima raspolaže BiH.

Do 23. kolovoza

"Prema informacijama koje smo dobili, ta sredstva bi trebalo da budu u Centralnoj banci BiH 23. kolovoza. Odluku o raspodjeli sredstava, koja nisu kreditna, nego se odnose na korištenje rezervi svih država koje su članice MMF-a, trebalo bi da donese Fiskalno vijeće BiH", pojasnili su oni.

Kada je u pitanju namjena u Republici Srpskoj, kako su istakli, navedena sredstva će se koristiti za nabavku vakcina i druge medicinske opreme neophodne za borbu protiv  kovida, te za pomoć privredi i otplatu dugova.

Pojašnjenja radi, BiH neće dobiti "keš", već će od MMF-a dobiti kvotu u SDR-u, koji predstavlja košaricu najvažnijih valuta, odnosno dolara, eura, funte, juana i jena. BiH će onda, po kamatnoj stopi od 0,5 posto, moći da se obrati bilo kojoj voljnoj članici MMF-a da SDR pretvori u neku od valuta.

Dodjeljivanje ovih sredstava otežaće postizanje dogovora o novom aranžmanu bh. vlasti s MMF-om, jer će vlasti od MMF-a dobiti novac a da nisu morale ispuniti nijedan od uvjeta koji su MMF, EU i drugi međunarodni faktori postavili pred domaće političare. Podsjećanja radi, najvažniji uvjet odnosi se na potrebu formiranja centralnog registra računa fizičkih lica, kako bi se spriječila opasnost od pranja novca.

Kopirati
Drag cursor here to close