Rast cijena

Stiže nam novo poskupljenje goriva

Prošlogodišnje cijene goriva na benzinskim crpkama kada smo za litru benzina plaćali 1,6 KM odavno su postale prošlost.
Gospodarstvo / Novac | 11. 06. 2021. u 07:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U narednim danima moguće je poskupljenje goriva na području cijele Bosne i Hercegovine što je posljedica poskupljenje nafte na svjetskoj burzi.

Prošlogodišnje cijene goriva na benzinskim crpkama kada smo za litru benzina plaćali 1,6 KM odavno su postale prošlost. Cijene su za godinu, uz blagi ali stalni rast, više u prosjeku 40-50 feninga po litri.

U svibnju prošle godine za, primjerice, 50 KM imali bismo nešto više od 31 litru benzina u rezervoaru, s trenutnim cijenama gotovo šest litara manje, javlja BHRT.

U najavi je novo poskupljenje. U prosjeku dva do 5 feninga po litri u RS, 5-6 feninga u Federaciji. Iz grupacije za promet naftom i naftnim derivatima RS kažu da je od 20. svibnja cijena sirove nafte na burzama u porastu i dostiže razinu iz 2018.

U RS litar bezolovnog benzina trenutno je prosječno 2,02 feninga po litri, dizela 1,99. U Federaciji su cijene nešto više.

Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine za Premium bezolovni benzin 95 – BMB 95 iznosi 2,12 KM/litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,05 KM/litru.

Jučer je u aplikaciji ovog Ministarstva evidentirano novih pedeset i šest obavijesti o promjeni cijena i marži i iste se odnose na povećanje cijena navedenih derivata za 0,05 KM/litru.

Osim za vozače poskupljenje će neizravno vjerojatno osjetiti svi potrošači, s obzirom na to da cijena nafte utječe na rast cijena ostalih roba i usluga, ističu u udruženju potrošača Don.

Sve je veća potražnja goriva na globalnoj razini što se navodi kao još jedan od uzroka porasta cijena.

S ublažavanjem mjera Europska unija omogućava kretanje i putovanja što će, kažu stručnjaci, povećati potražnju.

Za velike naftne kompanije prilika da na globalnoj razini vrate izgubljenu dobit iz ranijeg razdoblja.

Kopirati
Drag cursor here to close