300 milijuna

Stiže lova, ali nije kredit

Alokacija će pomoći zemljama članicama da dobiju sredstva za podupiranje rezervi ili za kupovinu vakcina i podršku ekonomskom oporavku.
Gospodarstvo / Novac | 16. 06. 2021. u 10:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, demantirao je navode premijera Republike Srpske Radovana Viškovića da će BiH dobiti kredit od Međunarodnog monetarnog fonda po najpovoljnijim uvjetima i to bez provedenih reformi.

Višković je kazao kako mu je odlazeći šef MMF-a u BiH Martin Petri rekao da je ova institucija spremna bez ikakvih početnih uvjeta već u septembru BiH dati 300 milijuna eura.

''Točno je, međutim, da će BiH dobiti taj iznos novca od MMF-a, ali to nema nikakve veze s kreditom niti onim o čemu priča Višković. Radi se o tome da je MMF za sve svoje članice, njih 190, izdvojio 650 milijardi američkih dolara generalne SDR alokacije za podršku rezervama i likvidnosti tih zemalja. Iznosi na koji neka država ima pravo izračunava se na osnovu kvota, pa tako kvota BiH iznosi 0,06 posto ili 300 milijuna eura'', pojasnio je Jewell u intervjuu za današnje Oslobođenje.

Dalje je naveo da se 300 milijuna eura koje spominje Višković odnosi se na nešto što se zove generalna alokacija SDR- a. U kontekstu globalne pandemije stvara se okruženje koje će omogućiti izdvajanje novih 650 milijardi američkih dolara generalne SDR alokacije za podršku rezervama i likvidnosti svih zemalja članica MMF-a.

Alokacija će pomoći zemljama članicama da dobiju sredstva za podupiranje rezervi ili za kupovinu vakcina i podršku ekonomskom oporavku.

''Službeni prijedlog je trenutno u fazi pripremanja i mogao bi postati efektivan kasnije ove godine, moguće je i krajem kolovoza. Prema ovom prijedlogu, BiH bi trebala dobiti oko 300 milijuna eura'', rekao je za Oslobođenje Jewell.

Naglasio je kako treba imati na umu da su ovo vanredne mjere usmjerene na jačanje otpornosti globalne ekonomije u vrijeme neviđene krize.

Kopirati
Drag cursor here to close