ChinaCoin

Stiže kineski digitalni novac

Njihov ChinaCoin neće biti klasična kriptovaluta, jer ga je razvila Kineska narodna banka uz potporu komercijalnih kineskih banaka.
Gospodarstvo / Novac | 12. 08. 2019. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineska narodna banka objavila je da se njezin virtualni novac ''može nazvati dovršenim'', što znači da bi se uskoro mogao naći u opticaju.

Njihov ChinaCoin neće biti klasična kriptovaluta, jer ga je razvila Kineska narodna banka uz potporu komercijalnih kineskih banaka, pa ne funkcionira kao bitcoin i slične digitalne valute, mada kažu da se djelomično oslanja na sustav blockchaina.

Drugim riječima, mada je Kineska narodna banka najavila svoju digitalnu valutu kao veliku stvar za novčane transakcije u Kini, to ne znači da će ju stvarati ''rudari'' i osiguravati algoritmi koji će joj jamčiti neovisnost, već će se raditi o digitalnom novcu koji će emitirati banke pod kontrolom državnog aparata, na potpuno isti način kao što u opticaj puštaju Yuan, samo što ga neće štampati, prenosi SEEbiz.

S obzirom na prilično veliku blokadu informacija koje dolaze iz Kine, detalji o ovom digitalnom novcu još uvijek nisu poznati, dok se razlog ovog poteza Kineske narodne banke traži o nezadovoljstvu dijela kineske ekonomije zbog ''poremećaja na novčanom tržištu koji uzrokuju kriptovalute''. Drugi razlog je u nastojanju Pekinga da razvije sustav digitalnog novca koji može kontrolirati te i na taj način smanji ovisnost o stranim tehnologijama.

Kopirati
Drag cursor here to close