MMF

Stiže 300 milijuna čepova za proračunske rupe

Novčani zajam MMF-a u vrijednosti 300 milijuna eura trebao bi stići krajem kolovoza.
Gospodarstvo / Novac | 13. 06. 2021. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina od MMF-a dobiva bezuvjetni zajam u iznosu od 300 milijuna eura, koji je namijenjen, kako se navodi iz MMF-a za oporavak zdravstvenog sustava putem nabavke cjepiva, ali i za jačanje ekonomije, objavio je BHRT.

Ekonomisti su, navodi televizija, ipak skeptični da će kompletan novac biti utrošen za spomenute namjene, pri tom podsjećajući na proračunske “rupe” koje se trebaju popuniti.

Krpljenje rupa

Novčani zajam MMF-a u vrijednosti 300 milijuna eura trebao bi stići krajem kolovoza. Novac ide preko SDR alokacija.

Kako je ranije pojasnio rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, Andrew Jewell, sredstva su namijenjena za oporavak zemlje zbog pandemije, za nabavku cjepiva, i obnovu ekonomije.

''U kontekstu globalne pandemije stvara se okruženje koje će omogućiti izdvajanje novih 650 milijardi američkih dolara opšte SDR alokacije za podršku rezervama i likvidnosti svih zemalja članica MMF-a. Alokacija će pomoći tim zemljama da dobiju sredstva za podršku rezervi ili kupovinu vakcina i podršku ekonomskom oporavku'', rekao je Jewell.

Za razliku od prethodnog razgovora o aranžmanu s MMF-om, u kome je insistirao na provođenju reformi, za ovaj, koji je bezuvjetan, ekonomisti kažu da je vanredni bonus, isti kao onaj tijekom svjetske krize 2008. Dodaju, postoji bojazan da dobiveni novac ode za popunjavanje proračunskih 'rupa', podsjećajući i na opće izbore iduće godine.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, kaže kako znamo da proračuni na različitim razinama imaju određenih problema u smislu vlastitih fiskalnih prihoda.

Proračunske akrobacije

''Ova sredstva dobro dolaze za vlast u ovom razdoblju jer naredna godina je izborna godina i vjerojatno će im to olakšati planiranje za izbornu godinu, a znamo da se u izbornoj godini dešavaju različite proračunske akrobacije'', kazao je Čavalić.

Video: BiH od MMF-a dobija bezuslovni zajam u iznosu od 300 milona eura

Oko raspodjele sredstava neminovan je politički dogovor, podsjeća ekonomist Željko Rička, koji kaže kako je ovo veliki test za BiH u kome se ne bi smjela obrukati.

“Da se i politički dogovorimo kako podijeliti ta sredstva i koliko kome treba pomoć. Imamo jako mnogo potencijalnih rupa kako to kažemo u proračunima koji nisu ni dokazani. Jer ako ih otkrijemo, vlasti onda trebaju snositi odgovornost zašto se to pojavljivalo. Naše javne financije mislim da su, da ružno kažem, lažne'', istaknuo je Rička.

Politički analitičar Asim Metiljević smatra kako bi Vijeće ministara trebalo potpisati ovaj povoljni kredit sa 0,7 posto kamate, i rokom otplate od pet godina.

''Na tom novom aranžmanu s MMF ne insistira Vijeće ministara nego MMF. Riječ je o globalnoj politici prema kojoj bi svaka zemlja što više troši'', rekao je Metiljević.

Kopirati
Drag cursor here to close