RS

Šteta od gospodarskog kriminala 221 milijun KM, prijavljeno 557 izvršitelja

Tužiteljstvima je podneseno 386 izvještaja o izvršenim kaznenim djelima i prijavljeno je 557 izvršitelja.
Gospodarstvo / Novac | 09. 06. 2019. u 11:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj (RS) je tijekom prošle godine otkriveno 680 slučajeva gospodarskog kriminala, a pričinjena materijalna štete nastala izvršenjem tih kaznenih djela iznosi 221.492.815 KM, dok su izvršitelji ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 227.468.126 KM. 

Tužiteljstvima je podneseno 386 izvještaja o izvršenim kaznenim djelima i prijavljeno je 557 izvršitelja. 

Iz entitetske policije tvrde da je akcenat u radu u toj oblasti bio na otkrivanju složenijih kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta i s pričinjenom većom materijalnom štetom. 

U 2017. godini pričinjena materijalna šteta je iznosila 97.834.400 KM, a stečena protupravna imovinska korist 86.476.000 KM. 

Najbrojnija kaznena djela privrednog kriminala su: zloupotreba službenog položaja ili ovlasti, pronevjera, nedozvoljena trgovina, nesavjestan rad u službi i druga. 

Iz Ministarstva unutarsnjih poslova RS-a navode da su u okviru operativne akcije „Silva“, realizirane tijekom 2018. i prva četiri mjeseca ove godine, podnijeli sedam dopuna izvještaja protiv 19 osoba, za počinjena kaznena djela nezakonito postupanje u gospodarskom poslovanju, pustošenje šuma, krađa, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, nesavjestan rad u službi, neprijavljivanje kaznenog djela, krivotvorenje ili uništavanje službene isprave, trgovina utjecajem, sprečavanje dokazivanja, krivotvorenje znakova za obilježavanje roba, mjera i tegova, utaja poreza i nedozvoljena trgovina. 

U Izvještaju o radu MUPRS-a za 2018. godinu, navedeni su najznačajniji predmeti („Birač“ Zvornik, „Promtes“ Teslić, „Drvolik“ Rogatica, „Fabrika šećera Bijeljina“, „HHH“ Pale, i drugi), kada je u pitanju otkrivanje kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta. 

Dodaju i da je u periodu siječanj – travanj ove godine otkriveno 170 kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta, što je za 34,1 posto posto manje u odnosu na isti period lani. 

''Od ukupnog broja njih 44,7 posto posto su kaznena djela koja imaju obilježja korupcije. Aktivnosti u borbi protiv korupcije su bile usmjerene na različite društvene oblasti, tako da se među prijavljenim licima nalaze odgovorne osobe  privatnih, državnih i mješovitih društava, zaposlenih u javnim preduzećima, bankama, i drugim organima i institucijama'', istaknuli su u izvještaju entitetske policije.

Kopirati
Drag cursor here to close