Jeste se ponadali?

Stambeni krediti mladima na čekanju iz principa?!

Ranije je federalna ministrica financija Jelka Milićević rekla kako Vlada Federacija BiH i Union banka u državnom vlasništvu planiraju izdvojiti po 10 milijuna maraka za tu kreditnu liniju.
Gospodarstvo / Novac | 19. 03. 2018. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH iz "principijelnih razloga" nije razmatrala točka o transferu iz federalnog proračuna za povoljne stambene kredite mladima, niti točka dnevnog reda o zatvaranju kolektivnih centara, potvrdio je federalni premijer Fadil Novalić.

Podsjećamo, ranije je najavljeno kako će Vlada osigurati povoljne kredite mladima za stambeno zbrinjavanje, a povoljni stambeni krediti za mlade u Federaciji BiH trebali su biti dostupni već od ovog ožujka.

Ranije je federalna ministrica financija Jelka Milićević rekla kako Vlada Federacija BiH i Union banka u državnom vlasništvu planiraju izdvojiti po 10 milijuna maraka za tu kreditnu liniju.

''Rade se posljednje dorade odluke i ta kreditna linija uskoro će biti dostupna mladim ljudima. Ovim projektom Vlada FBiH želi poslati poruku kako želi pomoći mladima ostati u BiH te tu živjeti i raditi'', izjavila je Milićević.

Za pojedini stambeni kredit moći će se dobiti do 150.000 maraka. Rok otplate je do 20 godina, a fiksna kamatna stopa iznosit će 2,99 posto. Kredite će moći uzimati mladi do 40 godina starosti. Oni mlađi od 35 godina neće morati plaćati naknadu za odobravanje kredita, dok će troškovi obrade biti naplaćeni osobama od 35 do 40 godina starosti.

Union banka potvrdila je za Bljesak.info kako u suradnji s Vladom FBiH pokreće jedinstvenu akciju stambenih kredita za mlade, po izuzetno atraktivnoj i fiksnoj kamatnoj stopi od 2,99% s maksimalnim rokom otplate do 20 godina i iznosom kredita do 150.000 KM.

''U tijeku su finalne dorade odluke i potpisivanja ugovora između Union banke i Vlade FBiH, nakon čega će se znati svi detalji ove ponude, a ovi krediti će biti dostupni svim zaposlenim mladim ljudima do 40 godina, u FBiH. Ono što možemo potvrditi jeste da su sve aktivnosti pri samom kraju, a Union banka će javnosti uskoro predstaviti novu promotivnu kampanju povodom ove akcije'', rečeno je krajem veljače za Bljesk.info u ovoj banci.

Istodobno, Novalić je rekao kako nije bilo razloga za blokadu rada Vlade FBiH te da se vraća se blagi optimizam.

''Ja sam čak spreman ponuditi da se uopće do kraja mandata ne bavimo imenovanjem jer građanima su beznačajna pojedina imenovanja ljudi na pojedina mjesta. Tako da se možemo, zaista, baviti problemima građana. Pozivam ministre i upozoravam ih da su dužni raditi i rješavati probleme građana, a ne slijediti upute šefova stranaka'', kazao je federalni premijer.

Novalić je izrazio zadovoljstvo usvajanjem današnje Odluke za izmirenje neisplaćenih poticaja Federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 11.500.000 maraka, usvojenim Programom utroška sredstava namijenjenog za subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima za financiranje prvog upošljavanja i samoupošljavanja od 2.000.000 maraka, kao i Odlukom o prijenosu sredstava za izmirenje duga Ruskoj Federaciji za isporuku prirodnog plina u razdoblju 1992.-1995. godina.

Kopirati
Drag cursor here to close