CBBiH

Centralna banka ispitivala kakva nas inflacija očekuje

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) pokrenula je istraživanje o inflacijskim očekivanjima
Gospodarstvo / Novac | 19. 11. 2019. u 15:38 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) pokrenula je istraživanje o inflacijskim očekivanjima u cilju boljeg analiziranja cjenovnih kretanja i doprinosa vođenju ekonomskih politika u zemlji.

Ovo standardno istraživanje percepcije o inflaciji provodi većina centralnih banaka, a Europska centralna banka (ECB) i Europska komisija (EC) su, kroz zaključke Ekonomskog dijaloga, sugerirale da se treba uspostaviti i u Bosni i Hercegovini.

U ovoj početnoj fazi, anketom je obuhvaćen financijski sektor, a provodi se dva puta godišnje. Pritom se od anketiranih traže predviđanja za tekuću i sljedeću godinu.

Iako je ovo istraživanje na volonterskoj osnovi, CBBiH je naišla na vrlo dobru reakciju kod financijskih institucija (banaka i osiguravajućih društava) s visokom stopom odgovora.

Do sada su obavljena dva vala istraživanja (u ožujku i listopadu 2019. godine) i rezultati pokazuju stabilnu 'usidrenost' inflacijskih očekivanja s blagim smanjenjem projekcija.

Inflacijska očekivanja za tekuću godinu u listopadu su bila 1,3 posto i niža su nego u ožujku kada su iznosila 1,5 posto.

Kada je riječ o inflacijskim očekivanjima za 2020. godinu, ona su u listopadu također snižena i iznose 1,4 posto, dok su u ožujku 2019. godine ista očekivanja iznosila 1,7 posto.

Rezultati ukazuju da postojeći monetarni aranžman i kretanja omogućavaju održavanje niske, stabilne i predvidive inflacije, što je jedan od neophodnih preduvjeta za održivi ekonomski rast.

U skladu s najboljom međunarodnom praksom, a radi transparentne komunikacije s javnošću i očuvanja kredibiliteta monetarne politike, CBBiH će nastaviti da redovnim provođenjem ovog istraživanja i objavljivanjem rezultata.

Anketa se provodi na uzorku grupe banaka i osiguravajućih društava, a unutar tih institucija se traži kompetentna osoba koja može dati odgovore na anketu.

Očekujemo da će institucije i dalje imati pozitivan odnos, kako se istraživanje bude proširivalo, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close