Obveznice

Srpska posudila 168,3 milijuna eura

Obveznice, čiji planiran iznos emisije je bio 200 milijuna eura, prodane su po ravnotežnoj kamatnoj stopi od 4,75 posto na godišnjoj razini.
Gospodarstvo / Novac | 23. 06. 2018. u 07:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Srpska je u petak uspješno izvršila prvu emisiju obveznica na međunarodnom financijskom tržištu u ukupnom iznosu od 168,3 milijuna eura, priopćeno je iz entitetskog Ministarstva financija.

Obveznice, čiji planiran iznos emisije je bio 200 milijuna eura, prodane su po ravnotežnoj kamatnoj stopi od 4,75 posto na godišnjoj razini.

''Knjiga investitiora za primarnu emisiju zatvorena je s današnjim danom na gore navedeni iznos. Listiranje obveznica će biti na Bečkoj burzi, a emisija je izvršena u skladu s pravom Republike Austrije, dok će uplata sredstava biti izvršena 28. lipnja'', precizirali su iz Ministarstva financija RS-a te izrazili zadovoljstvo činjenicom da je planirana emisija uspješno izvršena.

''Na ovaj način RS se prvi put od svog osnivanja pozicionirala kao relevantan subjekat na međunarodnom financijskom tržištu. Također, važno je napomenuti da je ostvarena kamatna stopa izuzetno pozitivan pokazatelj, imajući u vidu da su sve zemlje u okruženju prilikom svoje prve emisije na međunarodno financijsko tržište ostvarile kamatnu stopu od preko osam posto, te da je prvi izlazak na međunarodno financijsko tržište najskuplji za emitenta u smislu prinosa koje očekuju investitori'', navodi se u priopćenju.

Entitetska vlada je, kako se dodaje, uspješnim izvršavanjem ove emisije osigurala diverzifikaciju izvora finansiranja, smanjila rizik od neizvijesnosti financiranja, te omogućila kvalitetnije planinje i izvršavanje proračunskih priliva i na taj način omogućila potpunu sigurnost izvršavanja svih proračunskih rashoda i izdataka.

Kopirati
Drag cursor here to close