Građani ispaštaju

Sredstva MMF-a trebaju biti odblokirana bez odlaganja

''Mislili smo da smo u tome uspjeli, ali sada kada se 330 milijuna eura iz Instrumenta za brzo financiranje nalazi neiskorišteno u Centralnoj banci dok građani ispaštaju, vidimo da nismo''
Gospodarstvo / Novac | 28. 05. 2020. u 11:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebaju biti odblokirana bez odlaganja, navodi se u zajedničkoj izjavi Izaslanstva EU u BiH i Veleposlanstva Sjedinjenih Država u BiH.

Europska unija u BiH i Veleposlanstvo SAD-a u BiH su 11. travnja bili domaćini sastanka sa političkim predstavnicima, da bi se uklonile političke blokade i usmjerili njihovu pozornost na rješavanje socioekonomskih posljedica krize uzrokovane COVID-19 pandemijom.

''Mislili smo da smo u tome uspjeli, ali sada kada se 330 milijuna eura iz Instrumenta za brzo financiranje nalazi neiskorišteno u Centralnoj banci dok građani ispaštaju, vidimo da nismo'' - kaže se u izjavi.

Vijeće ministara BiH je 23. travnja svojom odlukom odobrilo izdavanje promisorne note kojom se omogućio prijenos u iznosu od 330 milijuna eura Bosni i Hercegovini iz MMF-ovog Instrumenta za brzo financiranje. Međutim, ta odluka zahtijeva donošenje druge posebne odluke o raspodjeli sredstava u skladu sa Pismom namjere koje je BiH uputila MMF-u. Vijeće ministara BiH još uvijek nije donijelo ovu drugu odluku i sredstva stoje neiskorištena na računu u Centralnoj banci.

- Ovo je neshvatljivo za građane BiH, ali i međunarodne partnere. Sporazum sa MMF-om odnosi se na dva entiteta i Brčko Distrikt, dok je raspodjela sredstava kantonima odluka koja se donosi na razini entiteta - što je Federacija BiH i učinila, usvajanjem rebalansa budžeta. Međunarodna zajednica je reagirala brzo i odlučno u pružanju medicinske pomoći i izradi programa ekonomske podrške. Globalna ekonomija se suočava s padom, što je i slučaj u BiH. Posljedice osjećaju mnogi građani i poslovni subjekti. Vlasti u Bosni i Hercegovini moraju preduzeti odlučne i pravovremene korake na očuvanju radnih mjesta, pružanju socijalne pomoći onima koji su najviše pogođeni i podrške ekonomskom rastu i razvoju koji je očajnički potreban ovoj zemlji, što uključuje sporazum o korištenju 330 milijuna eura pomoći od MMF-a. Bh. političari trebaju bez odlaganja odblokirati sredstva MMF-a za njihovo korištenje kako bi se ista mogla iskoristiti za dobrobit građana. Rješenje je jednostavno, Vijeće ministara BiH treba donijeti drugu odluku kojom odobrava raspodjelu prema sporazumu iz Memoranduma o razumijevanju, bez dotjerivanja. Odlučno djelovanje u ovom trenutku bi poslalo signal van ove zemlje da su bh. političari odgovorni partneri svojim građanima u rješavanju izazova sa kojima će se zemlja suočiti - navodi se u zajedničkoj izjavi EU i Veleposlanstva SAD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close