Nakon 20 godina

Središnja banka BiH prvi put poslovala s gubitkom!

Europska centralna banka počela je prije četiri godine bankama naplaćivati to što kod nje drže višak depozita, i već je tada bilo jasno da će Središnja banka BiH na koncu završiti u gubitku.
Gospodarstvo / Novac | 07. 08. 2018. u 16:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bilo je samo pitanje vremena kada će Središnja banka BiH objaviti vijest da je poslovala s gubitkom. 

Dogodilo se to na kraju prvog polugodišta ove godine, kada je objavljen nerevidirani izvještaj Banke koji je pokazao gubitak od 3,4 milijuna KM. To je ujedno i prvi gubitak SBBiH ostvaren nakon njene uspostave prije dvadeset godina, piše Slobodna Bosna.

Tijekom prvog polugodišta prošle godine Središnja banka je imala dobit od 5,7 milijuna KM.

''Pritisak na poslovanje Središnje banke Bosne i Hercegovine vrše, već duži vremenski period, izuzetno nepovoljni uvjeti tržišta eurozone u vidu negativnih kamatnih stopa na depozite i vrijednosne papire u koje se plasiraju devizne rezerve, navodi se u napomenama uz financijski izvještaj. Šta to pratično znači? Negativna kamantna stopa znači da na uloženi novac ne dobivate prinos nego morate još platiti banci što vam čuva novac! U želji da potakne kreditiranje i potrošnju, Europska centralna banka počela je prije četiri godine bankama naplaćivati to što kod nje drže višak depozita, i već je tada bilo jasno da će Središnja banka BiH na koncu završiti u gubitku.

Ostvareni financijski rezultat ne predstavlja ni na koji način ugrožavanje monetarne stabilnosti Bosne i Hercegovine i u osnovi je posljedica primjene MSFI 9., (MSFI- Međunarodni standard finansijskog izvještavanja koji se od 1.1.2018. godine) navode iz Središnje banke BiH, mada nije precizno navedeno koliko su poslovnom gubitku doprinijele negativne kamatne stope a koliko primjena novog knjigovodstvenog standarda MSFI.

No, važnije od svega jest činjenica da iz Središnje banke BiH nisu pojasnili šta će poduzeti kako bi se eliminirao poslovni gubitak? Hoće li smanjiti troškove rada, broj zaposlenih, troškove putovanja i honorara? Hoće li plasirati dio novca negdje drugdje gdje neće plaćati negativnu kamatnu stopu?

Ima li Središnja banka BiH uopće odgovor na novonastalu situaciju?

Hoće li uprava SBBiH sjediti skrštenih ruku i čekati bolje dane ili će osmisliti strategiju za prevladavanje problema koji bi mogao potrajati dugi niz godina, zapitali su se novinari Slobodne Bosne.

Kopirati
Drag cursor here to close