Sporni registar

Središnja banka BiH ne odustaje od "otimanja" registra računa fizičkih lica

Središnja banka BiH i guverner Senad Softić razmatraju mogućnost da na nekoj od narednih sjednica UO CB BiH preglasaju predstavnike Republike Srpske i donesu odluku o uspostavljanju registra računa fizičkih lica u BiH
Gospodarstvo / Novac | 12. 01. 2021. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je priča o registru računa fizičkih lica kod Središnje banke (SB) BiH počela tek nedavno i to Pismom namjere prema MMF-u, ova financijska institucija još od 2016. godine radi na tom projektu, stvarajući tehničke preduvjete da uspostavi taj registar, a prema neslužbenim informacijama nije isključeno ni preglasavanje predstavnika Republike Srpske u SB BiH.

Upravo je ovaj registar jedan od razloga zbog kojih je "propao" aranžman s MMF-om jer Republika Srpska nije željela pristati na to da Centralna banka preuzme entitetsku nadležnost kada je riječ o registrima računa fizičkih lica.

S druge strane, u Središnjoj banci BiH i dalje tvrde da imaju pravnu osnovu i tehničke preduvjete za uspostavu računa fizičkih osoba.

Središnjoj banci krajem 2020. godine, točnije 29. prosinca, novinari Nezavinih su poslali pitanja je li radila na nadogradnji postojećeg Jedinstvenog registra računa kako bi uključio i račune fizičkih lica i koja je bila uloga jedne slovenačke kompanije u tom poslu, te je li SB BiH sklapala ugovor s njom, koje vrijednosti i kada je taj ugovor sklopljen.

Umjesto odgovora, Središnja banka BiH se 6. siječnja oglasila opširnim priopćenjem objavljenim na svojoj web-stranici ne odgovarajući ni na jedno od postavljenih pitanja, istovremeno tvrdeći da imaju zakonsku osnovu i tehničke preduvjete za uspostavu računa fizičkih osoba.

Također, u svom priopćenju između ostalog navode i to da propisi, smjernice i upute koje oni (SB BiH) donose imaju zakonsku snagu na području cijele BiH, te da "entitetski zakon ne može ograničiti niti umanjiti ovlaštenja koja po Zakonu o Središnjoj banci BiH ima ova institucija".

Prema neslužbenim informacijama, Središnja banka BiH i guverner Senad Softić razmatraju mogućnost da na nekoj od narednih sjednica UO CB BiH preglasaju predstavnike Republike Srpske i donesu odluku o uspostavljanju registra računa fizičkih lica u BiH i pored toga što je to u nadležnosti entiteta.

Republika Srpska je, recimo, Zakonom o unutrašnjem platnom prometu definirala uspostavu registra računa fizičkih osoba koji vodi Agencija za posredničke, informatičke i financijske usluge (APIF), a sličan zakon donio je i Predstavnički dom Parlamenta FBiH, međutim još Dom naroda Parlamenta FBiH nije potvrdio taj federalni zakon koji također nadležnost za registar računa fizičkih lica daje Financijsko-informatičkoj agenciji (FIA).

Dragan Kulin, član Upravnog odbora SB BiH, kaže za "Nezavisne" da SB BiH nema zakonsku osnovu za uspostavljanje registra računa fizičkih lica jer je Republika Srpska to uredila svojim zakonom, a slično se očekuje i u Federaciji BiH.

"Još od 2008. godine postoje pisma ministara financija Republike Srpske i Federacije BiH koji su jasno rekli da bi za uspostavljanje registra računa fizičkih lica u SB BiH bilo potrebno donijeti zakon. S druge strane, guverner Softić priča priču da je to moguće da uradi Središnja banka nekom svojom odlukom kojom bi se zaobišla i Agencija za bankarstvo RS i anulirala sva zakonska rješenja", rekao je Kulina, dodajući da se jedna takva odluka može donijeti samo preglasavanjem u UO CB BiH.

On ističe da prema zakonu SB BiH nema nadležnosti prema fizičkim licima, te da Pismo namjere ne stvara zakonsku i pravnu osnovu.

Kopirati
Drag cursor here to close