Priopćenje

Središnja banka BiH: Fokusirani smo na očuvanje monetarne stabilnosti

SBBiH će izvršiti svoj mandat i nikada neće odstupiti od principa očuvanja dovoljnih deviznih rezervi koje garantiraju monetarnu stabilnost u BiH
Gospodarstvo / Novac | 03. 04. 2020. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnja banka Bosne i Hercegovine oglasila se priopćenjem za javnost jer su posljednjih dana u javnom diskursu česte netočne tvrdnje o ulozi, zadacima i ovlastima SBBiH, koje su propisane zakonom i Ustavom BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

“SBBiH je fokusirana na svoju ključnu ulogu, a to je očuvanje monetarne stabilnosti, čime doprinosi financijskoj stabilnosti u turbulentnim okolnostima izazvanim pandemijom. Stoga nam je od izuzetne važnosti adekvatno upravljanje deviznim rezervama SBBiH, s akcentom na sigurnosti ulaganja, zbog očuvanja aranžmana valutnog odbora. U tom smislu, domaća valuta KM je stabilna i uživa potpuno povjerenje, i na taj način SBBiH najbolje doprinosi stabilnosti bankarskog i financijskog sustavu, makroekonomskoj stabilnosti i očuvanju pretpostavki za ekonomski oporavak“, ističu iz Središnje banke.

Dodaju da bi učestali javni pozivi za korištenje deviznih rezervi radi direktnog financiranja budžeta i gospodarstva u BiH mogli dovesti do mnogo veće i trajnije krize. Poremećaji na malom deviznom tržištu mogu preko noći izrasti u veliku krizu.

“Napuštanje ili narušavanje valutnog odbora imalo bi katastrofalne posljedice po financijsku i ekonomsku stabilnost i perspektive razvoja BiH. Pala bi vrijednost domaće valute, došlo bi do dodatnog osiromašenja ljudi, raširio bi se osjećaj nesigurnosti“, poručuju iz SB BiH i dodaju:

“Institucije BiH u okviru svojih mandata nastoje osigurati povoljne financijske aranžmane u okviru kojih bi se mobilizirala domaća i međunarodna bankarska sredstva kojih na tržištu ima u velikim iznosima. Višak rezervi na računu kod SBBiH koji je na raspolaganju bankama krajem ožujka iznosi 2,45 milijardi KM. Radi se o novcu koji pripada bankama i u krajnjem, njihovim deponentima. Svi zajedno dužni smo čuvati vrijednost i likvidnost sredstava koje su naši građani i gospodarstvo povjerili bankarskom sustavu. Raspoloživost i vrijednost tih sredstava uvjet su našeg opstanka. Najviše što SBBiH u takvim uvjetima može učiniti u okviru svog mandata je razmotriti smanjenje stope obvezne rezerve ako se višak rezervi banaka pokaže nedovoljnim za financiranje javnih programa. Ako se pojavi takva situacija, budite sigurni da ćemo to i učiniti.“

Napominju da su više puta naglašavali, kako SBBiH redovno snabdijeva komercijalne banke gotovim novcem, u skladu sa zahtjevima. Gotovog novca ima dovoljno u opticaju, u što su se uvjerili i bh. građani. Evidentno je da građani koriste i druge vidove plaćanja, kao i činjenica da su depoziti stabilni.

“Također, u ovim izvanrednim okolnostima, prioriteti su nam osigurati potpuno neometano funkcioniranje međubankarskih poravnanja u platnom sustavu. SBBiH u skladu sa zakonom pruža usluge bankarskog i fiskalnog agenta, te u skladu s tim, po nalogu svojih deponenata, a u skladu sa zaključenim ugovorima, obavlja i poslove inozemnog i domaćeg platnog prometa. SBBiH radi u standardnom radnom vremenu za ove vrste poslova i u potpunosti je usklađena s radom korespondentnih inozemnih banaka i radom platnih sustava. U skladu sa svim navedenim, napominjemo da je SBBiH uvijek sve zaprimljene naloge deponenata realizirala u za to predviđenom roku“, navode iz SBBiH.

Kažu da SBBiH svoju aktivu nastavlja ulagati samo u najkvalitetnije vrijednosne papire zemalja članica Europske monetarne unije i depozite najkvalitetnijih banaka.

“Razlog tome jest što su ta sredstva garancija sistema valutnog odbora. Stoga svako kada god poželi može svoje KM zamijeniti za eure i mi mu to garantujemo. Da bi to mogla garantovati, CBBiH mora biti sigurna da će moći povući svoja sredstva (ulaganja) u potpunosti (solventnost) i na vrijeme (likvidnost) kada joj zatrebaju, odnosno kada građani to žele. To je temelj na kojem počiva valutni odbor ali i stabilnost cijelog finansijskog sistema u BiH već preko dvije dekade. Ukoliko bi se ulaganja centralne banke vršila u vrijednosne papire niže kvalitete, ne samo da je to protivno propisima, već bi to značajno smanjilo vjerodostojnost cijelog sistema“, objašnjavaju iz CB BiH i na kraju naglašavaju:

“CBBiH će izvršiti svoj mandat i nikada neće odstupiti od principa očuvanja dovoljnih deviznih rezervi koje garantuju monetarnu stabilnost u BiH.“

Kopirati
Drag cursor here to close