Skok cijena

Srebro nikada skuplje

Srebrom je ovog tjedna na svjetskom tržištu trgovano za više od 28 dolara po unci, dok je prošle godine spot cijena bila oko 15,5 dolara za uncu.
Gospodarstvo / Novac | 27. 05. 2021. u 08:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nabavna cijena srebra u BiH je u posljednjih godinu dana viša za 20 do 30 posto, potvrdili su oni koji se bave prodajom ovog plemenitog metala.

Ističu kako su razlog tome više cijene na svjetskom tržištu, ali dodaju kako su oni na mukama jer ne mogu podizati maloprodajne cijene srebra da ne izgube i ono malo kupaca što imaju.

Cijene srebra divljaju na svjetskom tržištu... Naime, srebrom je ovog tjedna na svjetskom tržištu trgovano za više od 28 dolara po unci, dok je prošle godine spot cijena bila oko 15,5 dolara za uncu.

Dario Rajić, vlasnika prodavaonice "Dario srebro" iz Banja Luke, kazao je kako je sigurno došlo do povećanja nabavne cijena srebra za 20 do 30 posto u odnosu na godinu dana ranije.

Obara rekorde

"Sigurno je da je razlog viših cijena u BiH upravo taj što cijene srebra na svjetskom tržištu dostižu rekorde", kazao je Rajić.

Dodaje da radnje koje se bave prodajom srebra, točnije nakita, ne mogu previše podizati cijene jer ionako nemaju kupaca kao što je to znalo biti proteklih godina.

"Mi u maloprodaji ne smijemo previše podizati cijene jer je iza nas jako loša godina i ako bi cijene bile visoke - krajnji korisnik ne bi više ni došao u radnju", ističe Rajić.

Iz jedne sarajevske radnje u kojoj prodaju srebro također ističu da je nabavna cijena srebra za godinu dana porasla za 30 posto.

"Korekcija u našoj radnji što se tiče cijena ove godine nije bilo. Ipak, ako se bude nastavio ovakav rast nabavne cijene bit ćemo prinuđeni da podignemo cijene", kazali su iz ove radnje.

Da je u prethodnom periodu zabilježen izraženiji rast cijene srebra na svjetskom tržištu u odnosu na cijenu zlata potvrdio je i Igor Gavran, ekonomski analitičar iz Sarajeva.

"Srebro je postalo i predmet ulaganja kao oblik imovine s očekivanim daljim rastom vrijednosti", kazao je Gavran.

Interes za ulaganje

Ističe da su takva očekivanja dijelom igrala ulogu i na tržištu Bosne i Hercegovine i samim tim povećala interes za srebrom kao ulaganjem.

"Kada je riječ o izvozu, uzrok bi dijelom mogao biti isti, odnosno da neko uvozi srebro, a potom ga prodaje izvan Bosne i Hercegovine kada mu vrijednost poraste", pojašnjava Gavran.

U BiH, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), u prva tri mjeseca ove godine uvezeno je srebra u vrijednosti od 213.430 KM, što je više za 94.856 KM nego godinu dana ranije u istom periodu.

"Što se tiče izvoza, BiH je u prava tri mjeseca ove godine izvezla srebra u vrijednosti 165.171 KM, dok je godinu dana ranije to iznosilo 157.661 KM", kazali su iz UIO BiH.

Gavran kaže da ako uvozimo srebro kao repromaterijal, a izvozimo nakit i druge proizvode od srebra napravljene u BiH, onda je riječ o dodatnoj koristi za državu.

"Ako je suprotno, i netko izvan BiH ostvaruje najveću korist, onda je riječ o još jednom procesu odljeva novca iz naše zemlje. Sva su ova kretanja ipak od malog značaja za ukupnu ekonomsku aktivnost u BiH i tek ako neka od aktualnih istraživanja rudnih bogatstava rezultiraju komercijalnim rudarenjem srebra u našoj zemlji, npr. na području Vareša, onda će ova oblast igrati značajniju ulogu u našoj ekonomiji", naveo je Gavran za "Nezavisne".

Ekonomski analitičar Admir Čavalić iz Tuzle objašnjava kako je cijena srebra na svjetskom tržištu porasla iz više razloga, a jedan od njih je to što investitori pokušavaju naći način skladištenja vlastitih vrijednosti.

"Pri padu ekonomskih parametara i općem gubitku vrijednosti potrebno je pronaći nešto gdje se može skladištiti vrijednost, dok ne prođu krizna vremena. U ovom trenutku srebro se prije svega kupuje zbog čuvanja vrijednosti, što objašnjava veću potražnju", kazao je Čavalić.

Iz Centralne banke BiH kazali su da oni ne raspolažu niti su kada u svojim rezervama držali srebro te dodaju da nisu upoznati čini li to ijedna centralna banka u svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close