Zaštita potrošača

Srbija priprema lex specialis za rješenje kredita u švicarskim francima

Zaduženi u švicarcima bankama duguju, prema posljednjim dostupnim podacima, još oko 540 milijuna eura.
Gospodarstvo / Novac | 12. 04. 2019. u 14:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski ministar financija Siniša Mali najavio je u petak da bi u nedjelju trebao biti postignut konačan dogovor o finalnoj verziji posebnog zakona kojim bi se kompromisno regulirali višegodišnji problemi građana zaduženih u švicarskim francima. 

 "U nedjelju treba očekivati finalni dogovor i finalnu verziju nacrta zakona koji bismo onda usvojili u vladi početkom tjedna", rekao je Mali novinarima u petak u Beogradu. 

 Već polovicom sljedećeg tjedna taj bi se prijedlog zakona mogao naći pred zastupnicima u Skupštini Srbije uz zahtjev vlade da bude usvojen po žurnom postupku. 

Poseban zakon, lex specialis, koji se u Srbiji priprema za rješavanje problema građana zaduženih u švicarskim francima, bit će povoljniji za dužnike nego za banke, uz mogućnost otpisa glavnice kredita do 40 posto, koji će međusobno raspodijeliti država i bankarski sektor, doznaje se u petak u Beogradu. 

 Zaduženi u švicarcima bankama duguju, prema posljednjim dostupnim podacima, još oko 540 milijuna eura. 

 Danas je nastavljeno usuglašavanje prijedloga lex specialisa o kojem su već pregovarali država, bankari i dužnici, a na stolu je ponuda u kojoj će država sudjelovati u trošku s 15 posto pokrivene glavnice, a banke bi trebale oprostiti između 22 i 23 posto, uz dodatno olakšanje bankama za umanjenje poreza od dva do tri postotka koje nudi država, javila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close