UNO kontole

Spriječeno krijumčarenje robe vrijedne 78.000 KM

Gospodarstvo / Novac | 17. 09. 2017. u 10:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, prilikom kontrola na graničnim prijelazima Rača, Karakaj i Orašje, oduzeli su raznu robu, koju su pojedinci pokušali prokrijumčariti u carinsko područje BiH.

Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe, koju su otkrili ovlašteni službenici UNO, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru Tuzla, je 78.000 KM, priopćeno je danas iz UNO.

Na graničnom prijelazu Rača pronašli su neprijavljenih i skrivenih 966 komada parfema poznatih svjetskih marki. Također, u nekoliko odvojenih akcija na graničnim prijelazima Karakaj, Orašje i Rača, koristeći specijalističku opreme za pregled robe, koju je UIO donirala Američka ambasada putem programa EXBS, pronađena je neprijavljena razna roba, poput sportske opreme, konditorskih proizvoda, laptopa i tekstila.

Protiv počinitelja opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH pozivaju građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivaju građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti s carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Kopirati
Drag cursor here to close