Pad BDP-a za 4,6 posto u BiH

Kriza zbog pandemije: Ne dižu se krediti, opale doznake iz inozemstva...

Ove godine pad BDP-a za 4,6 posto u BiH
Gospodarstvo / Novac | 22. 12. 2020. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bruto društveni proizvod /BDP/ u BiH ove godine past će za 4,6 posto zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa, ali bi se u naredne dvije godine mogao očekivati rast od oko tri posto ukoliko bude znatno poboljšana epidemiološka situacija, izjavio je guverner Središnje banke BiH Senad Softić.

Naveo je da je ovo posljedica pada investicija i izvoza, te smanjenja osobne potrošnje za 5,3 posto.

Osobna potrošnja

"Od osobne potrošnje ovise tri četvrtine BDP, pa od toga ovisi i ukupan rezultat", rekao je Softić.

Naveo je da su doznake iz inozemstva u prvih šest mjeseci ove godine iznosile 1,19 milijardi KM, što je manje za 17 posto nego u istom periodu lani, dodavši da se očekuje da će tako biti i u drugoj polovini ove godine, piše Srna.

Softić je istaknuo da je likvidnost bankarskog sustava u BiH visoka, te da banke na svojim računima imaju ukupno 5,8 milijardi KM, od čega je 2,7 milijardi KM iznos koji moraju držati zbog obavezne rezerve, a ostatak je višak rezervi.

Oporavak

"Nema značajne potražnje za kreditima, jer su i stanovnici, a i poduzeća oprezni u ulaganjima jer su suočeni sa neizvjesnošću", ocijenio je Softić i dodao da je velika ponuda novca i na domaćem i na međunarodnom tržištu, dok je potražnja mala zbog čega ne postoje razlozi za podizanjem kamatne stope.

Govoreći o oporavku ekonomije u BiH na razini kakav je bio prije pandemije, Softić je naveo da su sve prognoze neizvjesne jer je uzrok krize "vanjski šok", a ne prezaduženost država, dodavši da se situacija može iskoristiti i za neke pozitivne reforme, poput digitalizacije financija.

"Ovo je dobra prilika da se više razvija lokalna proizvodnja. U krizi se očekuju pojačane državne investicije, njih bi trebalo usmjeravati u dugoročno održiv razvoj", rekao je Softić.

Kopirati
Drag cursor here to close