Hrvatska

Švicarski franak - Banke ne odustaju, razmotrit će daljnje mogućnosti i pravna sredstva

Ustavni sud je u srijedu odbacio ustavne tužbe sedam hrvatskih banaka podnesene protiv presuda Vrhovnog suda i Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu koji je pokrenula Udruga Potrošač zbog nepoštenih ugovornih odredbi vezanih uz švicarski franak
Gospodarstvo / Novac | 03. 02. 2021. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska udruga banaka (HUB) istaknula je u srijedu da će banke, iako poštuju odluku Ustavnog suda koji je odbio tužbe banaka vezano za "slučaj franak", razmotriti daljnje mogućnosti i pravna sredstva koje im stoje na raspolaganju te pojedinačno odlučiti o njihovoj primjeni.

Naime, Ustavni sud je u srijedu odbacio ustavne tužbe sedam hrvatskih banaka podnesene protiv presuda Vrhovnog suda i Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu koji je pokrenula Udruga Potrošač zbog nepoštenih ugovornih odredbi vezanih uz švicarski franak.

“Ustavni sud RH nije našao povrede ustavnih i konvencijskih prava na koje su u ustavnim tužbama ukazivale banke”, naveli su u priopćenju.

Sud je tako ovom odlukom potvrdio ništetnost valutne klauzule i promjenjive kamatne stope u švicarskim francima.

“Ovim stavom nije dovedeno u pitanje utvrđenje Vrhovnog suda iz oglednog postupka kojim je potvrđeno da je sporazum o konverziji sklopljen na osnovi izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju valjan i ima pravne učinke u slučaju kada su ništetne odredbe osnovnog ugovora o kreditu o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli“, stoji u odgovoru HUB-a na upit Hine.

U priloženoj video izjavi direktor HUB-a Zdenko Adrović rekao je da se odlukom Ustavnog suda ništa nije promijenilo u odnosu na prava potrošača.

Ponovio je da je Zakonom o potrošačkom kreditiranju riješeno pitanje ravnoteže, odnosno obeštećenja korisnika kredita u švicarskim francima, te da je to potvrđeno i odlukom Vrhovnog suda u oglednom postupku koje je obvezujuće za sve niže sudove.

“U odnosu na današnju odluku Ustavnog suda, i dalje smatramo da su tijekom postupka u “slučaju franak” višestruko povrijeđena konvencijska i ustavna prava banaka i iz tog razloga banke će pojedinačno donijeti odluku o daljnjim postupcima radi utvrđenja tih povreda”, istaknuo je Adrović.

Kolektivna tužba u “slučaju franak” pokrenuta je još 2012. a godinu kasnije uslijedila je prva presuda zagrebačkog Trgovačkog suda koji je zaključio da su valutne klauzule i promjenjive kamatne stope ništetne. Nakon toga je, do odluke Ustavnog suda, uslijedio niz postupaka i različitih odluka na više sudskih grana, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close