Za bolnice i hotel Ero

Skupština HNŽ usvojila odluke o novim kreditnim zaduženjima

Komentirajući nova zaduženja, premijer HNŽ Nevenko Herceg izjavio je kako se zadužuju za strateške razvojne projekte onoliko koliko to dozvoljavaju kredite mogućnosti Županije.
Gospodarstvo / Novac | 20. 04. 2018. u 19:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na izvanrednoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) zastupnici su u petak usvojili Prijedlog odluke o prihvaćanju i zaduženju po Sporazumu o zajmu između Saudijskog fonda za razvoj BiH za projekt izgradnje i obnove određenog broja bolnica u BiH.

Riječ je o izgradnji Pedijatrije pri Sveučilišnoj bolnici Mostar te modernizaciji i nabavci opreme za bolnice u Konjicu i Kantonalne bolnice 'dr. Safet Mujić'.

Također, na sjednici je usvojen prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju HNŽ za kupovinu hotel "Ero".

Komentirajući nova zaduženja, premijer HNŽ Nevenko Herceg izjavio je kako se zadužuju za strateške razvojne projekte onoliko koliko to dozvoljavaju kredite mogućnosti Županije.

''Ne radimo ništa napamet, već u suradnji s Federalnim ministarstvom financija. Kada su u pitanju kreditna sredstva za bolničke ustanove u iznosu oko 32 milijuna, ona su vrlo povoljna jer ne možemo dobiti povoljnija sredstva gdje je grace razdoblje 5 godina, rok otplate 25 godina i kamatna stopa 2 posto'', istaknuo je Herceg, kazavši kako su to gotovo posuđena sredstva.

Vezano za kreditno zaduženje HNŽ za kupovinu hotela ''Ero'' Herceg navodi kako će za 10 godina korištenja tog objekta za smještaj vladinih institucija vratiti taj kredit.

Zastupnik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović i zastupnik SDP Aner Žuljević smatraju kako je ova zaduženja trebalo zaustaviti jer ona nisu, kako su istaknuli, planski osmišljena.

''Ne postoji elaborat za što se zadužujemo, a puno je pitanja na koja nije odgovoreno, a jedno od njih jeste je li tih 11 milijuna kraj zaduživanja ili treba još par milijuna da se ta zgrada dovede u funkciju? Zatim kolika će se kirija prestati plaćati i slično'', kazao je Žuljević.

Zaduživanje za izgradnju bolnice i modernizaciju Žuljević smatra apsurdom jer su, kako navodi, zdravstvene institucije blokirane od strane Porezne uprave zbog neplaćanja poreznih obveza i ne može se od njih očekivati da će moći plaćati PDV za realizaciju kredita.

Cvitanović je istaknuo kako je sazvana izvanredna sjednica kako bi zadužili Županiju za novih 10 milijuna maraka i to nakon priče o silnim suficitima o uštedama i boljem stanju u Županiji. ''To je sve jedna floskula'', smatra Cvitanović.

U izjavi za Fenu predsjedatelj Skupštine HNŽ Šerif Špago potvrdio je kako su danas usvojeni: Program rada Skupštine za 2018. godinu, Izvješće o radu Vlade HNŽ za 2017. godinu kao i Prijedlog Programa rada Vlade HNŽ-a za 2018. godinu.

Dodao je kako je usvojeno Izvješće o radu Županijskog javnog pravobraniteljstva za 2017. godinu, te Informacija o radu Županijskog tužiteljstva HNŽ Mostar za 2017. godinu. Tijekom sjednice dano je i pozitivno mišljenje na Nacrt Strategije zapošljavanja FBiH 2018.-2021.

Kopirati
Drag cursor here to close