Za 2019. godinu

Proračun HNŽ-a usvojen s jednim glasom protiv

Skupština HNŽ-a razmatrala je na svojoj današnjoj sjednici Prijedlog proračuna HNŽ-a za 2019. godinu.
Gospodarstvo / Novac | 31. 12. 2018. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proračun Hercegovačko-neretvanske županije usvojen je s jednim glasom protiv, saznaje Bljesak.info.

Protiv je bio jedino zastupnik HRS-a i čelnik te stranke, Slaven Raguž.

Inače, Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), nakon višesatne rasprave, usvojila je Proračun HNŽ-a za 2019. godinu u iznosu od 222.700.800 maraka, što je za oko 11 posto viši u odnosu na 2018. godinu.

Na Skupštini je istaknuto kako su racionalnim upravljanjem javnim financijama stvorene pretpostavke da se u 2019. godini još više osnaži razvojna dimenzija županijskog proračuna.

''Uz potporu gospodarstvu, značajna sredstava bit će izdvojena i za infrastrukturne projekte, obrazovanje, znanost, zdravstvo, socijalnu skrb, kulturu i sport'', istaknuo je predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg podsjetio je kako su u županijskom proračunu za 2019. predviđena sredstva za povećanje plaća proračunskih korisnika, kao i sredstva za izvansudske nagodbe čime se želi smanjiti i u konačnici riješiti pitanje pravomoćnih sudskih presuda zaposlenika u institucijama i ustanovama koje se financiraju iz županijskog proračuna.

''Također, u proračunu su povećani grantovi za Zračnu luku Mostar, a planirana su i sredstva za kreditiranje kupnje zgrade bivšeg hotela "Ero" za smještaj županijskih tijela uprave'', kazao je Herceg u izjavi za novinare, prenosi Fena.

Zastupnik SDP-a BiH Aner Žuljević smatra kako obični građani neće vidjeti nikakvog pomaka te da proračun za 2019. godinu neće ništa promijeniti kada je u pitanju kvaliteta života građana HNŽ-a.

Po njegovim riječima, javnost je bila u potpunosti isključena iz procesa planiranja i kreiranja najvažnijeg financijskog dokumenta u HNŽ-u.

Skupština HNŽ-a dala je suglasnost i na Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za 2018. godinu koji je uvećan za 11 milijuna maraka, a najveći dio novca bit će usmjeren zdravstvenim ustanovama u svrhu poboljšanja zdravstvene zaštite.

Zastupnici su dali suglasnost i na Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za 2019. godinu u iznosu od 138.095.000 maraka, kao i na Prijedlog odluke o izvršenju Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2019. godinu.

Suglasnost je dana i na Financijski plan Službe za zapošljavanje HNŽ-a za 2019. godinu, Financijski plan Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a za 2019. godinu, kao i na odluke o izvršenju financijskih planova izvanproračunskih fondova HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close