EU4Business

Još oko 5 milijuna eura pomoć bh. gospodarstvenicima

U okviru EU4Business ukupno je dostupno 10 milijuna eura bespovratnih sredstava EU koji će se koristiti kao poticaj BiH ekonomiji i pomoć firmama, poljoprivrednicima i poduzetnicima u očuvanju radnih mjesta.
Gospodarstvo / Novac | 13. 05. 2020. u 15:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt EU4Business u srijedu je najavilo početak provođenja 34 razvojna projekta vrijedna 4.7 milijuna eura kao pomoć sektoru turizma, poljoprivredno-prehrambenom sektoru i ruralnom razvoju, i jačanju poduzetništva u Bosni i Hercegovini, čime daje doprinos unaprjeđenju konkurentnosti i očuvanju i otvaranju novih radnih mjesta.

U okviru EU4Business ukupno je dostupno 10 milijuna eura bespovratnih sredstava EU koji će se koristiti kao poticaj BiH ekonomiji i pomoć firmama, poljoprivrednicima i poduzetnicima u očuvanju radnih mjesta.

Osim toga, projekat pomaže mladim i ženama poduzetnicima da pokrenu vlastitu djelatnost, a vrši i nova ulaganja u sektoru turizma, poljoprivrede i ruralnih područja, čime će se zajednicama u BiH omogućiti brži oporavak, priopćeno je iz EU Izaslanstva u BiH.

Osim ove podrške, EU je najavila 73.5 milijuna eura za ublažavanje društveno-ekonomskih posljedica COVID-19 u BiH, kao i 250 miliona eura makro-financijske pomoći.

''Zadovoljstvo mi je što mogu najaviti našu podršku poslovnoj zajednici u BiH, koja je uslijedila ubrzo nakon što smo osigurali urgentnu pomoć zemlji u vidu medicinske opreme za borbu protiv COVID-19. Danas obilježavamo početak nova 34 projekta podrške kompanijama, poljoprivrednim proizvođačima i poduzetnicima koji će se fokusirati na uvođenje novih informacijsko-komunikacionih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, turizmu i zapošljavanju, koji su snažno pogođeni pandemijom. Ovi projekti predstavljaju tek početak pomoći EU za oporavak pogođene BiH ekonomije. Radujem se i mnogobrojnim projektima koje ćemo realizirati u budućnosti, jer samo zajedno možemo nadoknaditi izgubljeno i adekvatno odgovoriti na potrebe zemlje”, rekao je šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU, veleposlanik Sattler.

Ova 34 projekta su odabrana u skladu sa kriterijima četiri javna poziva za dostavljanje prijedloga projekata objavljenim 2019.-2020. u okviru projekta EU4Business, kako slijedi: Razvojna partnerstva u turizmu, Poduzetništvo, Poljoprivrednici i zadruge koji se bave primarnom proizvodnjom, i Firme i zadruge koje se bave procesuiranjem poljoprivrednih proizvoda, stvaranjem dodane vrijednosti i marketingom.

Inače, EU4Business je projekt Evropske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unaprjeđenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. Projekat je vrijedan 16.1 milijuna eura, od čega 15 milijuna eura financira Europska unija, a 1.1 milijun eura Savezna Republika Njemačka. Zajednički ga implementiraju GIZ, UNDP i ILO u razdoblju od travnja 2018. do ožujka 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close