Donacije

SKB Mostar dobio medicinsku opremu vrijednu više od milijun KM

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je kreirao online bazu podataka o donacijama zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini (BiH).
Gospodarstvo / Novac | 11. 03. 2018. u 17:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilišna klinička bolnica Mostar je od 10 donatora dobila medicinsku opremu vrijednu 1.159.798 KM, piše CIN.

'Austral/Croat/ ASS' je bolnici donirao aparat za dijalizu 4008 S, dok je 'Bosnamed d.o.o.' donirao inkubatore. 'Cleveland Clinic' je donirao EEG za 24 satno snimanje mozga, a Hrvatska katolička misija 'ESSEN' i Mladež Hrvatske demokratske zajednice za Sjevernu Rajnu Vestfaliju u Njemačkoj je donirala 20 bolničkih kreveta.

'IAEA' Beč je donirala nekoliko uređaja, kao i 'UNDP'.   'Melcom', 'N.O.K.T', 'Rauche Medical' upisali su se na listu donatora, kao i Zavod zdravstvenog osiguranja Zapadno-hercegovačke županije (ZZO ZHŽ) koji je donirao mamograf aparat Siemens Mamomat 3000.

 Detaljan popis donacija pogledajte ovdje.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je kreirao online bazu podataka o donacijama zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini (BiH). U bazi se nalaze podaci o donacijama vrijednim oko 176 milijuna maraka koje su za 32 bolnice poklonile tvrtke, udruženja, organizacije i pojedinci.

Među donatorima su i veletrgovine medicinskom opremom koje su za sedam bolnica poklonile opremu vrijednu 2,2 milijuna maraka. Nakon toga su sa istim bolnicama zaključile ugovore o nabavci reagensa i potrošnog materijala za tu opremu u vrijednosti 14,7 milijuna maraka. Podatke o ovim ugovorima također možete vidjeti u bazi.

Naime, najveći broj ugovora je zaključen ili nakon otvorenog postupka u kojem su ti donatori bili i jedini ponuđači, ili pregovaračkim postupkom, uz obrazloženje da se radi o ekskluzivnim pravima. Istraživanje CIN-a pokazuje da dobavljači nisu uvijek ekskluzivni, ali da su tako uredili tržište, ograničavajući zastupnike i trgovce regionalno kako jedni drugima ne bi bili konkurencija. U Agenciji za javne nabavke BiH kažu da ovakvo poslovanje nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH koji predviđa jednak tretman za sve dobavljače.

Podatke o donacijama novinari CIN-a su zatražili od 34 bolnice za period od 2010. do 2017. godine. Iz Bolnice 'Nevesinje' i Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju 'Mlječanica' iz Kozarske Dubice su odgovorili da nisu imali donacija.

Kopirati
Drag cursor here to close