Povećanje plaća

Sindikati traže prosječnu plaću od 1000 KM?

Predsjednica Sindikata Ranka Mišić je rekla novinarima da bi trebalo doći do povećanja plaća u RS, a cilj je da njen prosječan iznos u RS bude 1.000 KM.
Gospodarstvo / Novac | 01. 05. 2019. u 13:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez sindikata Republike Srpske očekuje da se do kraja lipnja ili početkom srpnja poveća najniža plaća u tom bh. entitetu koja sada iznosi 450 KM, a konačan stav o općem kolektivnom ugovoru objavit će do 15. svibnja.

Na sjednici Predsjedništva Saveza sindikata RS-a u Bosanskoj Gradišci, predsjednici granskih sindikata zauzeli su stav u vezi sa dogovorenim tekstom općeg kolektivnog ugovora, koji RS nema još od 2016., kada je usvojen novi Zakon o radu.

Prosječna plaća 1000 KM?

Predsjednica Sindikata Ranka Mišić je rekla novinarima da bi nakon potpisivanja općeg, a zatim i granskih kolektivnih ugovora trebalo doći do povećanja plaća u RS, a cilj je da njen prosječan iznos u RS bude 1.000 KM.

Istaknula je da službeni podaci u RS govore da bi samo oko 17.000 radnika trebalo primati najnižu plaću te da taj iznos ne smije biti zloupotrijebljen od poslodavaca.

Tvrdi i da su poslodavci u tom bh. entitetu prošle godine ostvarili čistu dobit od 1,65 milijardi KM, ali ''da se skoro polovina tog iznosa nalazi u sivoj zoni i da je to direktna pljačka radnika i RS''.

Osim članova Predsjedništva Saveza sindikata RS, sjednici su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

Blizu dogovora

Milunović kaže da su sada najbliži dogovoru od kada se vode pregovori i da je to rezultat kompromisa sve tri strane, a da će s rješenjima u općem kolektivnom ugovoru javnost biti upoznata nakon što socijalni partneri do 20. svibnja dostave svoje stavove.

I ministar Đokić je dodao da je entitetska Vlada učinila važan, kako je naveo, odlučujući korak time što je prihvatila da dio ovog pregovaračkog procesa preuzme na sebe inicijativom za rasterećenje u pogledu manjih financijskih obaveza, konkretno na regres radnika.

Sindikalci su sjednicu Predsjedništva održali simbolično na 1. svibanj, a jučer su manifestacijskim okupljanjem na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška poslali poruke poslodavcima i Vladi da se povećaju plaće i poboljšaju uvjeti rada kako bi se smanjio odlazak radno aktivnog stanovništva.

Kopirati
Drag cursor here to close