Policija

Sindikat policije nezadovoljan dinamikom isplate dugovanja

Iz Sindikata su nezadovoljni dinamikom isplate, ističući kako pojedinci čekaju na isplatu izvršnih presuda preko sedam godina
Gospodarstvo / Novac | 27. 12. 2017. u 17:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao što je javnosti poznato Sindikat policije u HNK/Ž već godinama pokušava da u socijalnom dijalogu sa Vladom HNŽ postigne dogovor o isplatama pravosnažnih sudskih presuda članova Sindikata vezano za potraživanja iz radnog odnosa.

Iz Sindikata su nezadovoljni dinamikom isplate, ističući kako pojedinci čekaju na isplatu izvršnih presuda preko sedam godina, dok se ''na nelegalan način vrše prekoredne isplate pojedinim povjeriteljima koji su izvršnost svojih presuda stekli znatno kasnije''.

U priopćenju za javnost iz Sindikata policije u HNK/Ž ističu kako su za rješenje navedenog problema pokrenuli nebrojene inicijative za socijalnim dijalogom, što je rezultiralo sa više prosvjeda u organizaciji Sindikata policije HNK/Ž, te pokretanjem procedure generalnog štrajka koji je, za sada, onemogućen ''zakulisnim igrama Vlade HNK/Ž''.

U istom cilju, prema odluci Upravnog odbora Sindikata, dana 31. 10. 2017. godine Vladi HNŽ upućena je inicijativa za pokretanje socijalnog dijaloga koja je rezultirala sastankom u zgradi MUP-a HNŽ.

Foto: Bljesak.info / Održano je nekoliko prosvjeda u organizaciji Sindikata policije HNK/Ž

Na spomenutom sastanku Vladu HNŽ predstavljali su savjetnik premijera Vlade, ministar MUP-a, te savjetnik ministra financija.

Tom prilikom predstavnicima Sindikata data su čvrsta obećanja da će se do kraja godine isplatiti sva dugovanja sa pripadajućim kamatama čija je pravosnažnost nastala u 2010. godini, te da je u tu svrhu u proračunu namijenjeno 1 000 000 KM, a da će se za isplatu dugovanja po nagodbama izdvojiti 2 000 000 KM, navodi se u priopćenju Sindikata.

Ističu kako im je tada obećano da će u proračunu za narednu godinu za isplatu dugovanja biti planirano ukupno 5 000 000 KM.

Međutim, već u Prijedlogu izmjena i dopuna proračuna za 2017. godinu koji je rađen nekoliko dana nakon sastanka, Vlada je umanjila sredstva za isplatu redovnih dugovanja za oko 2/3 te ih preusmjerila na isplatu dugovanja po nagodbama, navode iz Sindikata.

Navedene Izmjene i dopune proračuna usvojene su na sjednici Skupštine HNŽ održanoj 28. 11. 2017. godine, čime su predstavnici Sindikata još jednom najočitije obmanuti od svojih socijalnih partnera, mišljenja su u Sindikatu policije u HNK/Ž.

''Zbog očitog neuvažavanja od strane Vlade HNK/Ž koje je izazvalo ogorčenje našeg članstva, Sindikat policije HNK/Ž primoran je da se svim raspoloživim sredstvima nastavi boriti za prava naših članova. Nastavit će se procedura generalnog štrajka te razmotriti eventualna krivična odgovornost nadležnih osoba vezano za prekorednu isplatu pravosnažnih sudskih presuda, a prinuđeni smo da organiziramo i nova prosvjedna okupljanja'', navodi se u priopćenju za javnost iz Sindikata policije u HNK/Ž.

Kopirati
Drag cursor here to close