Što mislite je li u BiH?

Šef Komsije za raspodjelu EU pomoći nije završio ni srednju školu

Parlamentarac koji je napustio srednju školu prije kraja nije izuzetak u talijanskoj politici
Gospodarstvo / Novac | 09. 08. 2020. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako će biti upotrijebljene i potrošene milijarde koje je Italija dobila od Europske unije (EU) za oporavak nakon pandemije virusa COVID-19, nadgledat će parlamentarna komisija na čijem čelu je parlamentarac koji nije završio srednju školu, a od radnog iskustva ima 10 godina prakse u prodavnici za životinje.

Sergio Battelli, član stranke Pokret "Pet zvijezda" nakon reizbora na čelo Komisije za europske fondove, je "postao viralan", a poslije vijesti o njegovom reimenovanju ne stišavaju se polemike, uvrede, komentari i bijes onih koji su “"usprkos diplomama i doktoratima" završili bez posla ili su bili prinuđeni da "kruh traže" izvan Italije.

Battelli, koji je u centru polemike u svim medijima, i na društvenim mrežama, odgovorio je, kako prenosi Corriere da dobiva mnoga pisma podrške te obožavateljima šalje virtualne zagrljaje: "Moj stil je da gledam i idem naprijed jer je u pitanju najveća kriza nakon drugog Svjetskog rata i budućnost zemalja članica EU", poručio je Battelli.

Parlamentarac koji je napustio srednju školu prije kraja nije izuzetak u talijanskoj politici. Ministar inostranih poslova Luigi Di Majo je također bez diplome, i ne govori nijedan strani jezik, a prije nego što je kao član Pokret "Pet zvijezda" postao političar, radio je kao animator u turističkim mjestima, prenosi Tanjug.

Ministar za zdravstvo Roberto Speranza je diplomirao političke znanosti, šef stranke "Liga"  Matteo Salvini  također nije otišao dalje od srednje škole.

Ovaj trend "antipolitičara", kako novinari nazivaju osobe koje su "ušle u politiku bez obrazovanja i iskustva", je proširen i ustoličen za vrijeme Vlade Silvija Berlusconija, koji je za usluge ili pozornost zahvaljivao političkim pozicijama.

Eklatantan primjer je Nicole Minetti, nekadašnja Berlusconijeva zubna higijeničarka i bivša parlamentarka u njegovoj stranci "Il Popolo della Libert", koja je završila u lokalnoj vladi. Po talijanskom zakonu, političari nakon samo jednog mandata od četiri godine imaju pravo na parlamentarnu mirovinu od 1.300 eura.

Vjerojatno najpoznatiji primjer talijanskog "antipolitičara" je Ilona Staller, poznate kao Cicciolina, nekadašnja porno zvijezda koja je bila član talijanskog parlamenta od 1985 do 1992.

U javnosti se pojavila početkom ove godine da se žali što joj je parlamentarni dodatak s tri smanjen na tisuću eura u skladu s revizijom primanja nekadašnjih članova talijanskog parlamenta.

Kopirati
Drag cursor here to close