Aner Žuljević

SDPBiH traži uvođenje poreza na bogatstvo

Aner Žuljević, izaslanik SDP-a BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, najavio je da će ta stranka ponovno uputiti inicijativu prema entitetskoj vladi u smislu uvođenja poreza na bogatstvo.
Gospodarstvo / Novac | 11. 02. 2018. u 11:20 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ilustracija

Uvođenjem poreza na bogatstvo možemo stvoriti znatno pravednije društvo, te redistribucijom bogatstva umanjiti nepravedne razlike među našim građanima, smatraju iz SDP-a BiH.  

Aner Žuljević, izaslanik SDP-a BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, najavio je da će ta stranka ponovno uputiti inicijativu prema entitetskoj vladi u smislu uvođenja poreza na bogatstvo.

''Prije dvije godine uputili smo inicijativu za uvođenje poreza na bogatstvo ali je Vlada FBiH to odbila uz obrazloženje da su trenutne mjere zadovoljavajuće, odnosno da imamo univerzalni porez na dohodak od 10 posto i da je to sasvim dovoljno. Ne znam gdje uvaženi premijer i njegovi suradnici žive, ali ono što mi vidimo je velika nepravda i velika razlika između bogatih i siromašnih, te smatramo da je porez na bogatstvo nužan instrument solidarnosti kako bi se oporezivanjem bogatstva pomoglo onima koji žive u siromaštvu ili ispod granice siromaštva '', istaknuo je Žuljević.

Podsjetio je da je nedavno izašlo nekoliko studija koje su potvrdile opravdanost uvođenja poreza na bogatstvo i opredijelilo SDPBiH da ovoj vladi "damo još jednu šansu da pokažu kako nisu isključivo zaštitnici kapitala što su svojim reformama i udarom na radnike do sada promovirali".

Ukoliko je vlasti ponovno odbiju, SDP je upozorio da će porez na bogatstvo učiniti dijelom Plana 10 i učiniti sve da ga uvede nova vlada nakon izbora u listopadu.

'' Imajući u vidu da se ukupno bogatstvo u BiH po studijama, utvrđeno različitim metodologijama procjenjuje između 114 i 218 milijardi KM, uvođenje poreza na bogatstvo može predstavljati značajan izvor sredstava za novu dimenziju socijalno pravednije politike u BiH'', naveo je Žuljević. 

''Trend u našem društvu u kojem se bogatstvo akumulira u rukama nekolicine tj. u rukama zatvorenih krugova političko-ekonomskih elita se mora adekvatno i socijalno pravednije porezno tretirati.

Oporezivanje bogatstva je važna komponenta funkcije poreske politike jer ukazuje na političku opredjeljenost i orijentaciju ka cijelom sustavu mjera, koje bi trebale voditi ka većoj ekonomskoj i socijalnoj ravnopravnosti'', istaknuo je izaslanik SDP-a BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz SDP-a BiH ističu kako nemaju ništa protiv bogatih ljudi, tako da ovom inicijativom žele samo poslati poruku "kako nam treba veći element solidarnosti u okviru poreznog sistema kako bi zaštitili najugroženije kategorije našeg društva".

''Porez na bogatstvo bi djelom mogao ispraviti i dio nepravde učinjene lopovskom privatizacijom kada su pojedinci na veoma sumnjiv način došli u posjed značajne imovine i kada je stvorena cijela armija stranačkih bogataša.   Zbog svega navedenog Inicijativu za uvođenje poreza na bogatstvo ćemo ponovno uputiti u proceduru i vidjeti  da li će ova vlast na čelu sa SDA i HDZ stati u obranu ugroženih građana ili će se posvetiti daljnjem bogaćenju bogatih i stati u zaštitu armije stranačkih, tranzicijskih, privatizacijskih bogataša'', upozorava Žuljević, priopćeno je iz SDP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close