Sastanak Pododbora

Makroekonomski podaci u BiH pokazuju pozitivan trend kretanja

Bh. izaslanstvo upoznalo je predstavnike Europske komisije s trendovima, događanjima i podacima iz oblasti ekonomskih i financijskih pitanja.
Gospodarstvo / Novac | 16. 11. 2018. u 11:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Makroekonomski pokazatelji bh. gospodarstva za 2018. godinu pokazuju pozitivan trend kretanja tako da je situacija mnogo bolja nego što se to percipira u javnosti, kazala je u petak novinarima pomoćnica ministra financija i trezora BiH Vera Letica na trećem sastanku Pododbora za ekonomska, financijska pitanja i statistiku između Europske unije i BiH koji se u četvrtak i petak održao u Mostaru. 

Po njezinim riječima, tijekom jučerašnjeg dana bh. izaslanstvo upoznalo je predstavnike Europske komisije s trendovima, događanjima i podacima iz oblasti ekonomskih i financijskih pitanja. 

''Možemo reći da makroekonomski podaci za 2018. godinu u BiH pokazuju pozitivan trend kretanja što se nastavlja na podatke iz 2017. godine'', ustvrdila je Letica, naglasivši pritom kako su se na sastanku, među ostalim, razmatrali ekonomski trendovi, makroekonomska stabilnost, monetarna događanja, javne financije, međunarodni programi pomoći, funkcioniranje tržišne ekonomije, kao i suradnja u području statistike. 

Foto: Bljesak.info / Sastanak Pododbora za ekonomska, financijska pitanja i statistiku EU i BiH



Posebna pozornost na sastanku posvećena je pripremi dokumenta Program ekonomskih reformi za 2019. godinu, koji svake godine pripremaju i ostale zemlje u procesu pristupanja, jednako kao i zemlje članice. 

Riječ je složenom dokumentu koji se priprema po egzaktnoj metodologiji Europske komisije i kao takav zasigurno predstavlja izazov za BiH, ocijenila je Letica. 

Istaknula je kako je Europske komisija skrenula pozornost BiH, kao i ranijih godina, na potrebu unaprjeđenja kvalitete tog dokumenta, posebice određenih fiskalnih podataka koji se isporučuju i koji predstavljaju konsolidirane fiskalne podatke i sliku za cijelu zemlju. 

Sastankom u ime Europske komisije predsjedava šef odjela u Generalnom direktoratu Europske komisije za ekonomska i financijska pitanja Uwe Stamm, dok bosanskohercegovačko izaslanstvo predvodi pomoćnica ministra financija i trezora BiH Vera Letica.

Kopirati
Drag cursor here to close