Vau

Vladimir prvi: Ruski bogataši bogatiji za 53 milijarde dolara

Bloomberg Billionaires Index (BBI) temelji se na cijeni dionica kompanija u kojima milijarderi imaju udio
Gospodarstvo / Novac | 30. 12. 2019. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski bogataši u skupini 500 najbogatijih ljudi na svijetu, zadnje su četiri godine svoje bogatstvo povećali za ukupno 52,9 milijardi dolara, objavio je Bloomberg.

Bloomberg Billionaires Index (BBI) temelji se na cijeni dionica kompanija u kojima milijarderi imaju udio. Pokazuje da je na prvom mjestu najbogatijih Rusa iznova jedan od glavnih dioničara Nornickela Vladimir Potanin. Njegovo bogatstvo poraslo je za 8,5 milijardi dolara i iznosi 28,2 milijarde dolara. Nornickel je najveći svjetski proizvođač paladija i jedan je od najvećih proizvođača nikla, platine i bakra.

Drugu poziciju zauzeo je vlasnik Novateka Leonid Mikhelson koji je podebljao konto za 5,2 milijarde dolara te tako sada njegova imovina ukupno iznosi 24,6 milijardi dolara. Novatek je najveći privatni proizvođač plina u Rusiji.

Trojku najbogatijih zaključuje suvlasnik naftne kompanije Lukoila Vagit Alekperov čiji je kapital porastao za 6,2 milijarde dolara i procjenjuje se na 22,3 milijarde.

Među najbogatijim Rusima su i vlasnik čeličana NLMK Vladimir Lisin s bogatstvom od 21,3 milijarde dolara (povećanje od 3,5 milijardi), vlasnik metalurške kompanije Severstal Aleksej Mordashov (plus 2,5 milijardi dolara, na 20 milijardi), Genadij Timčenko koji posjeduje dionice u Novateku i Siburu (plus 4,4 milijarde USD, ukupni kapital 18,2 milijarde) itd.

Kopirati
Drag cursor here to close