Daje jamstva do 800 milijuna KM

RS se zadužuje 150 milijuna eura za Koridor Vc

Na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta odobreno je i izdavanje jamstava entiteta za kreditna zaduženja u ovoj godini, do iznosa od 800 milijuna KM.
Gospodarstvo / Novac | 16. 07. 2019. u 22:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna skupština Republike Srpske (RS) odobrila je u utorak navečer zaduženje tog bh. entiteta u iznosu od 150 milijuna eura za izgradnju obilaznice kod Doboja, na dionici Koridora Vc, te dala suglasnost za entitetska jamstva koja mogu iznositi do 800 milijuna KM.

Nakon cjelodnevne rasprave, koju je obilježilo protivljenje opozicije novim zaduženjima RS-a, ali i podrška projektima u infrastrukturi koji bi se financirali iz vlastitih sredstava, skupštinska većina podržala je odluku o zaduženju RS prema Europskoj banci za obnovu i razvoj za financiranje projekta Koridor Vc, obilaznica Doboj, u iznosu od 150 milijuna eura, javlja Fena.

''Cilj projekta je da se osiguraju dodatna sredstva za izgradnju dionice autoceste Koridor Vc, dužine oko šest kilometara, a namijenjena su za financiranje konzultantskih usluga i građevinskih radova na obilaznici Doboj'', navodi se u odluci.

Na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta odobreno je i izdavanje jamstava entiteta za kreditna zaduženja u ovoj godini, do iznosa od 800 milijuna KM.

Resorna ministarstva su iskazala zanimanje za izdavanje jamstava prvenstveno u oblasti energetike, zdravstva i za Olimpijski centar Jahorina.

Izvršavanjem svih planiranih kreditnih zaduženja, odnosno izdavanjem jamstava RS-a za kreditna zaduženja za koja su resorna ministarstva iskazala zanimanje, dostigla bi se razina izloženosti RS po izdanim jamstvima u iznosu od milijardu i 484 milijuna KM, odnosno 13,44 posto BDP-a.

Opozicija je ukazivala da nije protiv takvih projekata, ali smatra da bi Republika Srpska iz izvornih sredstava trebala financirati izgradnje cesta ili bar gondole na Jahorini u iznosu od devet milijuna KM.

Zastupnička rasprava je kao i mnogo puta do sada odstupala od točke dnevnog reda, uz međusobne optužbe opozicije i vlasti.

Nakon usvajanja ovih odluka zaključena je posebna sjednica entitetskog parlamenta, javila je Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close