Pojačne kontrole

RS se bori protiv plaća u kovertama

"Poseban naglasak u ovim kontrolama bit će na poreznim obveznicima koji prijavljuju radnike na minimalan iznos plaće, dok će biti analiziran odnos dobiti poreznog obveznika i broja prijavljenih radnika na minimalnu plaću", priopćeno je iz Porezne.
Gospodarstvo / Novac | 03. 09. 2019. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porezna uprava Republike Srpske pojačat će kontrole u Srpskoj, s ciljem otkrivanja poreznih obveznika koji isplaćuju dio plaće u gotovom novcu, odnosno u koverti.

"Poseban naglasak u ovim kontrolama bit će na poreznim obveznicima koji prijavljuju radnike na minimalan iznos plaće, dok će biti analiziran odnos dobiti poreznog obveznika i broja prijavljenih radnika na minimalnu plaću", priopćeno je danas iz Porezne uprave Republike Srpske.

U priopćemnju se podsjeća kako je u srpnju i kolovozu Porezna uprava izvršila 42 kontrole poreznih obveznika koji su isplaćivali minimalna osbna primanja, te su kod 18 utvrđene nepravilnosti u obračunu poreza i doprinosa, zbog čega je naloženo plaćanje obaveza po osnovu doprinosa u iznosu od 589.517 KM, a po osnovu poreza 120.789 KM.

"Sve ovo događalo se unatoč činjenici da je Vlada Republike Srpske, koja konstantno radi na iznalaženju mjera koji bi uticale na rasterećenje gospodarstva i poboljšanje položaja radnika, donošenjem Zakona o poticajima u gospodarstvu stvorila pretpostavke, kako za povećanje plaća u realnom sektoru, tako i privlačenju domaćih i stranih investitora u gospodarstvu", ističe se u priopćenju, prenosi Srna.

Zakonom o poticajima u gospodarstvu, gospodarski subjekti ostvaruju pravo na poticaj za povećanje plaća u dva obračunska razdoblja, od kojih je jedan od 1. siječnja do 30. lipnja, a drugi od 1. lipnja do 31. prosinca u kalendarskoj godini.

Zahtjev za poticaj za povećanje plaće radnika gospodarski subjekti podnose Ministarstvu gospodarstva i preduzetništva najkasnije u roku od 60 dana od dana isteka obračunskog razdoblja za koji se traži poticaj, dok Porezna uprava obračunava i provjerava povećanje plaće i plaćenih doprinosa, pojedinačno po radniku kod gospodarskog subjekta.

Kopirati
Drag cursor here to close