FBiH ne odgovara novinarima

RS prikazao podatke - Koliko iznosi bolničko liječenje od koronavirusa

Koliko iznosi bolničko liječenje od koronavirusa, a koliko ako se koristi respirator?
Gospodarstvo / Novac | 10. 05. 2021. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bolničko liječenje osobe koja je oboljela od koronavirusa u prosjeku iznosi oko 4.000 KM, a zbog specifičnosti situacije i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje mogu se liječiti u bolnici bez da tu uslugu plaćaju sami.

Kako su za Faktor kazali iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a, u UKC-u RS-a i bolnicama u tom bh. entitetu do kraja ožujka ove godine na liječenju se nalazilo 12.722 pacijenta oboljela od koronavirusa, a trošak njihovog bolničkog liječenja iznosio je oko 48 milijuna KM.

''U prosjeku, bolničko liječenje oboljelih od koronavirusa po pacijentu iznosi oko 4.000 KM'', naveli su iz FZORS-a.

Potpuna bolnička njega

U ovisnosti od težine kliničke slike, za oboljele od koronavirusa koji su zbrinuti u jednicama intezivne njege uz upotrebu respiratora, po pacijentu, Fond ovu uslugu bolnicama plaća u iznosu od 30.330 KM, od prijema do otpusta iz bolnice. Za pacijente koji zahtijevaju povremenu upotrebu kisika i klasifikuju se kao pacijenti s težom kliničkom slikom, FZORS plaća 2.270 KM, a za pacijente s najblažom kliničkom slikom 1.260 KM. - Bolničko liječenje pacijenata s koronavirusom u potpunosti financira Fond'', istaknuli su.

Dodali su kako Fond svim građanima u RS-u koji su zaraženi koronavirusom u potpunosti financira zdravstvenu zaštitu, za sve ono što spada u obvezno zdravstveno osiguranje.

''To podrazumijeva potpunu bolničku njegu, uključujući lijekove i sve ostalo što je dostupno u bolnicimama za oboljele od koronavirusa. Osim toga, oslobođeni su plaćanja participacije za sve lijekove koji se nalaze na Listi lijekova FZORS-a koji se izdaju na recept. Izutezak je Lista B gdje svi osiguranici bez izutetka plaćaju participaciju u iznosu od 50 posto. Budući da još ne postoji adekvatna terapija za oboljele od korone, na raspolaganju su im svi lijekovi koje Fond financira, uključujući i antibiotike koje, između ostalog, koriste oboljeli zaraženi ovim virusom'', naveli su.

Svi građani, bez obzira na to jesu li osigirani ili ne, od koronavirusa se mogu liječiti u javnim zdravstvenim ustanovama, a iz Fonda dodaju kako nije potrebno ovjeravati zdravstvenu knjižicu i da će ta odluka biti na snazi sve dok traje izvanredna situacija u RS-u.

''Međutim, to ne znači da su uplatitelji doprinosa oslobođeni plaćanja ove obveze, već u izvanrednoj situaciji, uvjet za korištenje zdravstvene zaštite nije redovita uplata doprinosa'', kazali su iz FZORS-a.

Za neosigurane 31,4 milijuna

Trošak Fonda od ožujka prošle godine pa do kraja prosinca 2020. godine za usluge koje su koristili neosigurani građani RS-a u javnim zdravstvenim ustanovama iznosi oko 31,4 milijuna KM.

''Također, Fond je u pandemiji koronavirusa donio dvije odluke koje su nastale kao produkt praćenja aktualne epidemiološke situacije. Jedna od njih je i financiranje pulmološke medicinske rehabilitacije za osiguranike koji su preležali koronavirus, nakon bolničkog liječenja u trajanju do 28 dana. Ovu uslugu, također, Fond u potpunosti financira - osiguranici su oslobođeni plaćanja participacije.

Osiguranici, za sada, ovu pravo mogu da ostvare u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" i u Zdravstvenom-turističkom centru "Banja Vrućica" u Tesliću. Na pulmološkoj medicinskoj rehabilitaciji do sada je bilo više od 500 osiguranika koji su preležali koronavirus, za što je Fond zdravstvenog osiguranja RS-a izdvojio oko 740.000 KM.

Bez odgovora iz Federacije

Osim ovog prava, Fond je nedavno omogućio da ukoliko se zbog korone postupak izvantjelesne oplodnje prekine, osiguraniku će se izdati novo rješenje za istu proceduru koja je i prekinuta zbog virusne infekcije. Dakle, ženi se u slučaju dobivanja koronavirusa, prekinuta procedura izvantjelesne oplodnje neće računati kao obavljeni pokušaj, a kada bude radila ponovno, u novom rješenju će stajati broj procedure koja je i bila prije nego što je dobila koronavirus.

Upite o troškovima bolničkog liječenja u Federaciji BiH poslali su na nekoliko adresa kliničkih centara i bolnica u FBiH, li odgovore do sada nisu dobili. Također, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanske županije kazali su kako oni nemaju podatke o tome koliko iznosi bolničko liječenje pacijenta oboljelog od koronavirusa.


Kopirati
Drag cursor here to close