(ne)prihvatljive ponude

RS nema potrebe za sredstvima MMF-a

Banke smatraju gospodarstvenike rizičnijom kategorijom od poslovanja s državom.
Gospodarstvo / Novac | 24. 05. 2019. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

RS nema potrebe za sredstvima Međunarodnog monetarnog fonda jer je punjenje Proračuna RS u skladu planom, a sve obveze se izvršavaju na vrijeme, rekla je Zora Vidović, ministrica financija RS.

Objasnila je da Vlada i Ministarstvo imaju dobru suradnju s MMF-om, čiji predstavnici često imaju komunikaciju s njima, ali da su i sami predstavnici te organizacije rekli da će s novim aranžmanom sačekati formiranje vlasti u FBiH i na razini BiH, piše Srna.

"Kad se formira vlast, i ako ponuda MMF bude prihvatljivija nego ono što nam nude banke koje nude kredite, i ako bude potrebno za tim sredstvima, vidjet ćemo što to znači ali moramo reći da smo zapise prodali prije mjesec dana s kamatom od nula posto", rekla je Vidović.

Dodala je da je odlučeno da se sa zaduženjima ide jednim dijelom obveznicima a jednim dijelom trezorskim zapisima. Trudit će se, kako kaže, da maksimalno ovaj dio bude pokriven zapisima, obzirom da banke kupuju zapise i po kamatnoj stopi od nula posto jer ako novac drže na računu Središnje banke BiH, moraju plaćati negativnu kamatnu stopu.

"Sigurno nam je ekonomičnije da idemo tamo gdje nema kamata", rekla je ona i dodala da je problem što banke ne žele dati kredite za gospodarstvenike jer ih smatraju rizičnijom kategorijom od poslovanja s državom.

Kopirati
Drag cursor here to close