Liberalizacija tržišta

RS ima sreće: Registracija vozila od 2020. još jeftinija

Liberalizacija će, kako se očekuje, društvima omogućiti da sama formiraju cijene u obveznom osiguranju, a što bi trebalo pojačati konkurenciju i da za rezultat ima pad cijena.
Gospodarstvo / Novac | 26. 12. 2018. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Cijena registracija vozila u Republici Srpskoj od 2020. godine mogla bi biti dodatno snižena s obzirom na to da te godine počinje prva faza liberalizacije tržišta osiguranja od auto-odgovornosti.

Liberalizacija će, kako se očekuje, društvima omogućiti da sama formiraju cijene u obveznom osiguranju, a što bi trebalo pojačati konkurenciju i da za rezultat ima pad cijena.

Trenutno tarife u ovoj oblasti propisuje Agencija za osiguranje Republike Srpske.

"Osiguravajuća društva će dobiti slobodu za određivanje cijena, s tim da će ta premija morati imati adekvatnost kapitala. Sigurno je da će u tom slučaju potrošači imati nižu cijenu", kaže Goran Račić, predsjednik Upravnog odbora Agencije.

Podsjeća da je Agencija nedavno donijela odluku i spustila cijenu osiguranja za deset posto, što je, kako smatra, priprema društava da što bezbolnije dočekaju period liberalizacije.

On smatra da bi u slučaju nagle liberalizacije veliki broj društava nerealno spustio cijene i ugrozio sigurnost, te svoje društvo doveo u nezavidan položaj.

"U nekim državama društva koja nisu bila dovoljno spremna otišla su u likvidaciju i stečaj. Liberalizacija će u znatnoj mjeri uticati na rad društava. Agencija prati i kontrolira stabilnost društava i sve mjere koje će se poduzimati u narednom periodu bit će u smislu zaštite društava, ali i samih potrošača", poručio je Račić.

Milomir Durmić, predsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih društava RS, kaže kako Udruženje čini sve kako bi se društva kapitalno ojačala, kako kadrovski, tako i materijalno.

"Do 2023. godine tržište obaveznog osiguranja u prometu bi trebalo da bude potpuno liberalizirano. Ako društva ne budu kapitalno, ljudski i materijalno spremna da se uhvate u taj koštac, doći će do velikog problema na tržištu", ocjenjuje Durmić.

Podsjećamo, liberalizacija tržišta propisana je Zakonom o obaveznom osiguranju u prometu RS.

Inače, prema podacima Udruge osiguravajućih društava RS, tržište osiguranja bilježi rast od pet posto.

Tržište životnih osiguranja je raslo preko sedam posto, a neživotna osiguranja oko pet posto.

Obračunata je premija od preko 200 milijuna maraka, a s obzirom na to da poslovna godina još traje, ona će premašiti prošlogodišnji iznos.

Na sjednici Skupštine Udruženja, koja je održana jučer u Banjaluci, zaključeno je kako je godinu obilježio rad na uređenju tržišta od auto-odgovornosti.

Ipak, jedan od zaključaka je i da se smjernice Agencije za osiguranje RS, a koje zabranjuju nelegalne popuste, ne poštuju u najvećoj mjeri pa će u narednom periodu fokus Udruženja biti vraćanje društava u legalne okvire.

Kopirati
Drag cursor here to close