Iz našeg džepa...

Revizija: Vlast potrošila milijune maraka na nova vozila

Političari bahato troše proračunski novac, dok ionako siromašnom narodu uvode namete
Gospodarstvo / Novac | 13. 08. 2018. u 17:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / www.avaz.ba

Vlast u Bosni i Hercegovini i dalje nastavlja olako trošiti proračunski novac. Utvrdili su to i revizorski izvještaji o radu institucija na državnom i federalnom nivou za prošlu godinu. Novi milijuni maraka potrošeni su za nabavku službenih automobila, kako bi se obnovili ionako glomazni vozni parkovi.

To se, prije svega, odnosi na Predsjedništvo BiH. Za potrebe ove institucije, koja već ima ukupno 36 vozila, ponovo su lani kupljena nova, piše Dnevni avaz.

U revizorskom izvještaju o financijskom poslovanju Predsjedništva BiH za prošlu godinu navodi se da su za potrebe ove institucije nabavljena četiri vozila, ukupne vrijednosti od 239.795 maraka, iako su za potrebe rada kabineta članova Predsjedništva u tijeku 2017. godine korištena čak 24 vozila!



Kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, točnije Generalno tajništvo, u revizorskom izvještaju ovog puta nisu navedeni podaci o kupovini novih vozila za potrebe Vijeća ministara i državnih ministarstava. Ali, to ne znači da ih nije ni bilo. Nove aute kupovala su ministarstva.

Samo Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH lani je iz proračuna BiH na nabavku deset motornih vozila potrošilo ukupno 454.261 marku. Vozila su kupljena za potrebe bh. diplomacije i 56 predstavništava u Europi i svijetu.

Vozila su kupovali i u Ministarstvu sigurnosti, gdje je na dva vozila, s uračunatim PDV-om, potrošeno 99.829 maraka. U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH za pet novih vozila utrošeno je 126.620 maraka.

Na federalnom nivou, Vlada FBiH, koja ima ukupno skoro 450 vozila, izdvojila je u prošloj godini 1.037.463 KM za nabavku novih automobila. Ova nabavka odnosi se na 21 službeno putničko vozilo, a kupljena su na osnovu odluka Vlade FBiH iz veljače i listopada 2017. godine.

Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH objavila je prije nekoliko dana i tender za kupovinu nova 22 vozila za potrebe institucija FBiH u ovoj godini. Prema navedenim podacima, za kupovinu 22 vozila iz proračuna izdvojeno je čak 1.079.910 KM!

Među traženim vozilima, najskuplji je službeni putnički automobil više srednje klase – lumuzina, maloprodajne cijene do 110.000 maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close