Revizori

Vlada je balahala!

Revizori su jasno naveli kako Vlada nije realizirala mjeru koja se odnosi na ispitivanje opravdanost plaćanja naknada za rad u komisijama.
Gospodarstvo / Novac | 09. 07. 2019. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH dobila je od Ureda za reviziju institucija FBiH mišljenje s rezervom, objavio je portal Akta.

Naime, u Izvještaju o financijskoj reviziji, navodi se kako prilikom donošenja odluka i zaključaka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine nisu u potpunosti poštovane odredbe Poslovnika o radu Vlade FBiH, kao i odredbe Zakona o izvršavanju Proračuna FBiH za 2018. godinu u dijelu donošenja odluka o usvajanju programa utroška sredstava tekućih i kapitalnih transfera za proračunske korisnike.

Nedefinirani ministri

Revizori su u svom izvještaju naveli kako Vlada nije realizirala neke od ranije navedenih preporuka. Nisu poduzete aktivnosti kako bi se zakonskim i drugim propisima, te internim aktima jasno definirao status nositelja izvršne vlasti (ministara) u cilju točnog utvrđivanja mjesta zasnivanja radnopravnog statusa i ostvarivanju prava po osnovu istog. Također prilikom donošenja Programa utroška sredstava tekućih i kapitalnih transfera nije izvršena suštinska analiza svih elemenata programa utroška sredstava, a posebno kriterija za raspodjelu sredstava, koji moraju biti odgovarajući za date programe utroška sredstava i prilagođeni namjeni svakog programa, te mjerljivi i dovoljno razrađeni kako bi poslužili za odabir projekata i programa za sufinanciranje.

Revizori su naveli kako nije realizirana njihova preporuka, na osnovu koje je Vlada trebala programe utroška sredstava tekućih transfera neprofitnim organizacijama odobravati nakon što se utvrde izvori i visina financiranja za obavljanje redovnih aktivnosti, odgovarajući kriteriji za dodjelu sredstava i namjena korištenja sredstava.

Opravdanost plaćanja

Prilikom usklađivanja pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u federalnim organima i organizacijama i davanja suglasnosti na iste, Vlada FBiH nije utvrdila optimalan broj izvršitelja za obavljanje poslova iz nadležnosti. Također nisu utvrđena i ograničenja za troškove upotrebe službenih mobilnih telefona za sve članove Vlade FBiH.

Revizori su jasno naveli kako Vlada nije realizirala mjeru koja se odnosi na ispitivanje opravdanost plaćanja naknada za rad u komisijama.

Iz svega navedenog, Revizori su preporučili Vladi da poduzme aktivnosti prema nadležnim ministarstvima da se programima utroška sredstava tekućih transfera neprofitnim organizacijama utvrdi svrha financiranja i kriteriji za raspodjelu sredstava na osnovu izvora i visine financiranja za obavljanje redovnih aktivnosti.

Pri izradi izvještaja revizori nisu mogli utvrditi način odobravanja sredstava, kao i da se izvršio nadzor nad namjenskim utroškom sredstava jer nije ni definirano za koje namjene su ista odobrena. Stoga su konstatirali da su se sredstva tekuće rezerve se odobravala bez unaprijed utvrđene svrhe financiranja.

Financiranje stranaka

''Zakonom o izvršavanju Proračuna FBiH za 2018. godinu i Programom utroška sredstava 'Tekućeg transfera - Za političke stranke i koalicije', nije utvrđena svrha financiranja istih, niti način izvještavanja. Osim Zakona o izvršavanju Proračuna FBiH za 2018. godinu, financiranje političkih stranaka nema zakonsku osnovu za planiranje transfera. Izvještaji korisnika prihvaćaju se bez relevantne dokumentacije, zbog čega se ne može izvršiti ni adekvatan nadzor nad utroškom danih sredstava, kojim bi se smanjila mogućnosti zloupotreba i nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava'', navedeno je u Izvještaju, te je dana preporuka po kojoj je Programom utroška sredstava za "Tekući transferi neprofitnim organizacijama - Za političke stranke i koalicije" potrebno definirati svrhu i način korištenja doznačenih sredstava i način izvještavanja o namjenskom utrošku sredstava u skladu sa Zakonom o izvršavanju Proračuna FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close