Analiza

Reutersovo upozorenje tržištima: Ljeto nezadovoljstva

Ovo je šest događaja na koje se treba obratiti pozornost
Gospodarstvo / Novac | 05. 06. 2018. u 11:35 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska agencija Reuters navela je šest događaja na koje će investitori posebno obratiti pažnju u lipnju, a među njima su povijesni samit Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje, izbori u Turskoj te švicarski referendum o monetarnom sistemu 10. lipnja označen kao  'mogući švicarski šok. Među upozorenjima na nadolazeće događaje je i podizanje kamata Federalnih rezervi - 12. i 13. lipnja te cijena nafte nakon 22. lipnja, kada će se u Beču sastati svjetski proizvođači nafte.

Švicarska 10. lipnja održava referendum o tome da li da uvede nezavisan monetarni sustav koji bi mogao uzdrmati način poslovanja banaka. Mjera, ukoliko se usvoji, onemogućava komercijalnim bankama da stvore novu vrijednost u novcu svaki put kada daju kredit.

Oni koji podržavaju ideju žele da Švicarska nacionalna banka bude jedina institucija koja stvara novu vrijednost u novcu. No, Švicarska narodna banka tvrdi da će plan oštetiti njenu sposobnost za vođenje monetarne politike. Ako referendum prođe, investitori bi mogli izgubiti vjeru u švicarski franak, jer štampanje novca neće biti garantirano imovinom.

To bi također moglo umanjiti dobit švicarskih banaka kao što su UBS i Credit Suisse. Ispitivanje javnog mnijenja pokazuje da samo 35 posto građana podržava promjenu, ali kako su pokazali Brexit i američki izbori 2016. godine, mogu se dogoditi izborni preokreti.

Porast kamata

Američke Federalne rezerve od 12-13. lipnja trebaju priopćiti koliko će biti drugo, od tri planirana povećanja, kamatne stope za ovu godinu. Kamate bi trebale porasti na 1,75-2,0 posto. Sada se postavlja pitanje hoće li Uprava federalnih rezervi moći da izdrži četvrti rast u 2018. godini.

Ta vjerojatnoća je podigla vrijednost dolara u svibnju na najviši nivo od studenog 2016. godine. Kamatne stope i prinos na obveznice državnog trezora su glavna referentna stopa za troškove globalnog zaduživanja. Izjava predsjednika Federalnih rezervi  Jeromea Powella nakon sastanka će se pažljivo pratiti kako bi se utvrdila namjera središnje banke.

Američka privreda uživa u svojoj drugoj najdužoj ekspanziji od Drugog svjetskog rata, s najmanjom stopom nezaposlenosti u posljednjih 17 godina. S druge strane, tenzije u trgovini s Kinom predstavljaju rizik za rast. Pauleova oštra nota mogla bi dovesti do novog rasta vrijednosti dolara i povećanja američkih prinosa.

Nejasna je sudbina povijesnog američkog i sjevernokorejskog samita zakazanog za 12. lipnja. Ali predsjednik SAD -a Donald Trump je rekao ovaj tjedan da se nada da će se sastanak - i pritisak za denuklearizaciju Pyongyanga - desiti.

Nuklearne prijetnje

Postoji nada da će razgovori spriječiti nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje koje su pokrenule burzanske akcije u svijetu. Sjevernokorejska delegacija je 1. lipsnja posjetila Bijelu kuću kako bi Trampu dala pismo svog lidera Kim Jong-una.

Cijena nafte Brent nedavno je pala i iznosi 80 dolara za barel, a sastanak proizvođača nafte u Beču 22. lipnja promatrat će međunarodni globalni kreatori politike i igrači na tržištu. Početkom 2017. godine, članovi Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC), Rusija i neki drugi proizvođači koji nisu iz OPEC-a su ograničili proizvodnju nafte. Sporazum važi do kraja 2018. godine, a na sastanku u Beču raspravljat će se o tome da li će biti produžen.

Ali, povećanje cijene nafte za 30 posto od kraja 2016. godine potaknuo je strah od inflacije - prihod desetogodišnjih obveznica Sjedinjenih Američkih Država nedavno je porastao na najviši nivo za posljednjih sedam godina. Vrijednost nafte je pala nakon što su Rusija i de facto lider OPEC-a Saudijska Arabija razgovarali o djelomičnom obnavljanju proizvodnje koja je prekinuta zbog sporazuma iz 2017. godine.

Ali neki drugi proizvođači se suprotstavljaju povećanju proizvodnje, tako da je konsenzus teško postići. Analitičari smatraju da će cijena Brenta ove godine ostati na nivou od preko 70 dolara za barel.

Turska, koja se doživljava kao jedno od novih tržišta koje najviše obećava, pretrpjela je ogroman pad valute i prodaju obveznica ove godine. U Turskoj se održavaju izbori 24. lipnja, a očekuje se da će Recep Tayyip Erdogan ponovo biti izabran za novoosnovanu ulogu izvršnog predsjednika. Erdogan je nadgledao snažan ekonomski rast tijekom svojih 15 godina na vlasti, ali njegovi planovi da preuzme veću kontrolu nad ekonomijom i monetarnom politikom i produbljeni napadi na protivnike koje su kritizirale grupe za zaštitu prava i zapadni saveznici, osujetili su mnoge investitore.

Erdogan - neprijatelj kamatnih stopa

Ipak, ankete pokazuju da Erdoganova AK Partija i nacionalistički partneri imaju podršku od samo 50 posto, pa gubitak parlamentarne kontrole on može da nadoknadi kroz neku od njegovih širih moći. Turska se trudi da stabilizira liru koja je ove godine pala čak 20 posto u odnosu na dolar.

Erdogan, koji je sebe proglasio "neprijateljem kamatnih stopa" skoro odmah je potkopao nedavno povećanje kamatnih stopa za tri procentna poena. Središnja banka održava službeni sastanak 7. lipnja i može da poduzme dalje korake za stabilizaciju valute.

S obzirom na to da ističe vrijeme u kome bi Britanija postigla dogovor prije nego što napusti Europsku uniju u ožujku naredne godine, diplomate se nadaju da će samit EU od 28. do 29. lipnja moći da prekine tu blokadu.

Britanska premijerka Theresa May može ostati zaglavljena između čekića i nakovnja, uz pritisak onih koji podržavaju Brexit i traže da se razriješe veze sa EU, dok se drugi zalažu za održavanje carinske suradnje s Unijom. Vladin izvještaj koji će biti poznat prije razgovora predstavit će planove za različite sektore, uključujući financijske usluge i poljoprivredu.

Neizvjesnost vezana za buduće odnose EU i Velike Britanije i dalje utiče na ekonomiju i funtu, čija vrijednost slabi već šest tjedana od posljednjih sedam. EU priopćuje da London tek treba pronaći održivo rješenje za irsku granicu - strah je da bi ponovno uspostavljanje fizičke granice, uključujući i carinu, između Irske članice EU i Britanske pokrajine Sjeverne Irske tamo moglo da oživi nasilje, prenosi Radio Slobodna Europa analizu Reutersa.

Kopirati
Drag cursor here to close