Svjetski džepovi

Rekordno zaduženje u svijetu

Ovaj rekordni svjetski dug predstavlja realni rizik za globalnu ekonomiju, posebno zbog predviđanja da se u 2020. godini očekuje dodatno povećanje.
Gospodarstvo / Novac | 17. 01. 2020. u 11:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupni svjetski dug dostigao je najvišu razinu u povijesti - 253 bilijuna dolara, a u ovoj godini očekuje se obaranje tog rekorda.

Udio globalnog duga u ukupnom BDP-u dostigao je kotu od 322 posto - ova rekordna kvota dotignuta je do rujna prošle godine, navodi se u izvještaju Instituta za međunarodne financije.

Više od polovine ovog duga pripada razvijenim tržištima poput SAD i Europe - njihov udio duga u BDP-u iznosi čak 383 posto.

Zemlje kao što su Novi Zeland, Švicarska i Norveška imaju sve veću zaduženost stanovništva, dok je državni dug u SAD i Australiji stalno na visokoj razini.

Kineski odnos duga prema BDP-u približava se stopi od 310 posto.

Kompanije u Kini su tijekom 2017. i 2018. godine bile pod pritiskom vlasti da smanje svoja zaduživanja. Međutim, u 2019. godini ponovo je zabilježen značajan rast, navodi se u izvještaju Instituta, prenosi Srna.

Ovaj rekordni svjetski dug predstavlja realni rizik za globalnu ekonomiju, posebno zbog predviđanja da se u 2020. godini očekuje dodatno povećanje.

 

Prema procjenama, dug će u prvom kvartalu 2020. premašiti 257 bilijuna dolara.

Kako navode američke TV mreže, federalne rezerve SAD su tijekom prošle godine tri puta snižavale kamatne stope, a referentna stopa Europske centralne banke i dalje se nalazi na najnižoj razini još od financijske krize.

U 2020. godini dolazi na naplatu više od 19 bilijuna dolara pozajmica ili obveznica.

Za provođenje plana UN vezanih za infrastrukturna ulaganja u životnu sredinu potrebno je izdvojiti 42 bilijuna dolara u sljedećih deset godina.

Države s ograničenom mogućnošću za zaduživanje mogu se suočiti s ozbiljnim poteškoćama u ispunjavanju obveza iz ovog plana, procjenjuje Institut za međunarodne financije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close