Pozitivan financijski rezultat

Rebalansom ZZO-a zdravstvene ustanove u HNŽ dobit će 11 milijuna KM

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ danas je u Mostaru održalo sjednicu na kojoj je raspoređen višak od 11 milijuna KM.
Gospodarstvo / Novac | 29. 12. 2018. u 18:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ danas je u Mostaru održalo sjednicu na kojoj je raspoređen višak od 11 milijuna KM.

Po usvajanju dnevnog reda članovi Vijeća razmatrali su Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda za 2018. godinu (Rebalans II). Predloženi Rebalans II obrazložio je direktor Zavoda, Rade Bošnjak, kazavši kako je Zavod ostvario pozitivan financijski rezultat u iznosu od 11.000.000 KM i predložio da se Rebalansom II ova sredstva usmjere prema ugovornim zdravstvenim ustanovama, a u svrhu podizanja kvalitete pružanja usluga zdravstvene zaštite.

''Predanim radom i domaćinskim odnosom prema novcima naših osiguranika kojima raspolaže ovaj Zavod, a zahvaljujući stručnosti i posvećenosti radnika Stručne službe Zavoda možemo na kraju ove kao i proteklih pet godina govoriti o uspješnoj poslovnoj godini.

Ovakvim financijskim rezultatom Zavod u velikoj mjeri doprinosi daljnjoj stabilnosti zdravstvenog sustava županije i značajno pomaže ugovornim zdravstvenim ustanovama koje su u lošem financijskom stanju, posebice bolnice nakon stupanja na snagu novih Kolektivnih ugovora. Predlažem Upravnom vijeću da prihvati predloženi Rebalans s pripadajućim odlukama'', kazao je direktor Bošnjak.

Nakon rasprave članovi Vijeća glasovali su po predloženom Rebalansu II i isti prihvatili jednoglasno. Po usvajanju Rebalansa II direktor Bošnjak, članovima Vijeća, obrazložio je Prijedlog Financijskog plana Zavoda za 2019. godinu.

''2018. godinu završavamo s ukupno ostvarenim prihodima od 140.900.000 KM od kojih u 2019. godini ne možemo računati na 6.800.000 KM jer se neće ponoviti u narednoj godini. To su bila sredstva po zaostalim dugovima inozemnog osiguranja, zaostalim dugovima obveznika uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje svojim radnicima, sredstva koja smo prihodovali po sporazumima o obročnoj otplati dugova sklopljenih s Poreznom upravom i ovim Zavodom, a koji su istekli u ovoj godini kao i dva granta Vlade HNŽ/K za sufinanciranje programa PACS-a, RIS-a i skrininga ranog otkrivanja karcinoma dojke.

Također, smanjene su i bankovne kamate za depozitna sredstva, smanjeni su prihodi od premije osiguranja (markica), te još neke stavke neporeznih prihoda.

Za iduću godinu pripremili smo Prijedlog Financijskog plana u ukupnom iznosu od 138.095.000 KM što je značajno povećanje u odnosu na 2018. godinu, a ujedno i rizik za ovaj Zavod u smislu njegovog ispunjenja. Međutim, svjesni ukupnih okolnosti i realnih poteškoća s kojima se nose naše ugovorne zdravstvene ustanove u ovakav rizik ulazimo svjesno i spremni smo učiniti sve potrebne mjere i radnje kako bi Plan bio realiziran.

Ključna promjena u odnosu na Plan iz 2018. godine odnosi se na podizanje ugovornih sredstava za zdravstvene ustanove za 4.000.000 KM. Također, na poziciji transfera planirali smo 3.000.000 KM za pomoć zdravstvenim ustanovama u izvršenju ugovora o pružanju usluga zdravstvene zaštite,a o istima odlučivati će ovo Vijeće kada se i ako se ostvari ovaj Financijski plan.

Unatoč svim ovim činjenicama ne smijemo zaboraviti i druga prava osiguranika kako što je lista lijekova, ortopedska pomagala, odgovornost Zavoda prema našim osiguranicima po Zakonu u medicinski potpomognutoj oplodnji, banjsko liječenje i druga prava osiguranika. U svrhu povećanja navedenih prava osiguranika planirali smo povećanje sredstava za 2.500.000 KM. Predlažem Upravnom vijeću da, bez obzira na rizike, prihvati ponuđeni prijedlog'', rekao je Rade Bošnjak.

Članovi Vijeća prihvatili su obrazloženje direktora Bošnjaka i jednoglasno usvojili Prijedlog Financijskog plana Zavoda za 2019. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close