Razgovori

Radončić o kreditima: Moratorij pola godine i kamata od 1 posto

Predsjednik SBB-a predlaže moratorij na kredite od najmanje šest mjeseci i kamatu od jedan posto za građane i gospodarstvo.
Gospodarstvo / Novac | 20. 04. 2020. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naprosto, gospodarski subjekti i građani nisu u stanju plaćati postojeće znatno veće kamate i to bi dovelo do velikih socijalnih problema i tenzija'', rekao je čelnik SBB-a i ministars sigurnosti BiH Fahrudin Radončić na satanku s direktorom Agencije za bankarstvo FBiH Jasminom Mahmuzićem.

Kako je priopćila stranka, Radončić je upoznao Mahmuzića da mu se, kao predsjedniku stranke, obratio iznimno veliki broj gospodarstvenika i građana, koji nisu u stanju da, pod sadašnjim uvjetima, izmiruju svoje kreditne obveze.

''Obzirom da su depoziti u komercijalnim bankama 19,4 milijarde KM, a da su više od 95% to depoziti građana, kompanija i institucija Bosne i Hercegovine, Radončić je istaknuo svoju molbu da Agencija za bankarstvo FBiH, zajedno sa komercijalnim bankama, iznađe koncept kako da se pomogne u ovoj situaciji'', navodi SBB.

U priopćenju se dodaje kako je Radončić istaknuo da je profit 15 banaka u prošloj godini iznosio 273 milijuna KM.

''Zahtjev za prolongiranje svojih obveza prema bankama uputilo je oko 24.000 klijenata. U ogromnoj većini to su učinili građani, ali i 492 kompanije'', rekao je Radončić te dodao kako je važnost da bankarski sektor očuva svoju stabilnost, ali i da bude konstruktivan faktor pomoći u smanjivanju i raspodjeli ekonomskih šteta koje su već nastale zbog korona pandemije.

Predložio je da moratorij, za one koji ga budu tražili, bude minimalno šest mjeseci i da kamata iznosi jedan posto.

''Na kraju sastanka je dogovoreno da će Agencija za bankarstvo FBiH, sukladno svojim zakonskim ovlastima i procedurama, razmotriti ovaj prijedlog'', rečeno je iz SBB-a.

Kopirati
Drag cursor here to close