U stilu alegro

Putin postrojio biznismene: Vratite kapital u Rusiju

''Naš sastanak se održava u moskovskom Domu glazbe. I, naravno, teško je izbjeći analogiju. Postoje usporedbe, ali znamo da se situacija u svijetu energično razvija, brzim tempom. I mi u takvom stilu trebamo raditi, u stilu alegro''
Gospodarstvo / Novac | 07. 02. 2019. u 08:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je, na forumu 'Poslovna Rusija', predstavnike biznisa da sudjeluju u ispunjavanju predsjedničkih naredbi za svibanj. Prema njima, Rusija bi se do 2024. trebala naći među pet najvećih ekonomija na svijetu. On je pozvao Vladu i biznismene da se prilagode situaciji u svijetu, koja se stalno mijenja.

''Naš sastanak se održava u moskovskom Domu glazbe. I, naravno, teško je izbjeći analogiju. Postoje usporedbe, ali znamo da se situacija u svijetu energično razvija, brzim tempom. I mi u takvom stilu trebamo raditi, u stilu alegro'', podvukao je Putin, dok ruski mediji podsjećaju da riječ 'alegro' u prijevodu sa talijanskog znači 'veselo, živo, brzo'.

Govoreći na skupu, Putin je istaknuo ogromnu ulogu biznisa u razvoju Rusije i rješavanju strateških problema. On je naglasio da upravo poduzetnici stvaraju radna mjesta, što znači da 'povećavaju plaće i prihode milijunima naših građana'.
Pozvao je biznismene da sudjeluju u realizaciji nacionalnih projekata koji su osmišljeni da omoguće proboj u razvoju Rusije. Oni bi trebali postati poticaj za ruski biznis. Velike kompanije moraju ojačati svoje pozicije na nacionalnom i globalnom tržištu, zbog čega je neophodno dosljedno uklanjati prepreke za poboljšanje poslovne klime u zemlji.

Biznismeni da vrate kapital u Rusiji

Kao jednu od konkretnih mjera koju država može ponuditi, Putin je predložio da se na još godinu, do ožujka 2020, produži amnestija kapitala za niz kategorija biznismena, čime je faktički ponovo pozvao ruske milijardere i biznismene da svoj kapital vrate u Rusiju. Olakšice će se odnositi na one koji prebace kapital u Rusiju, kao i one koji registriraju posao u posebnim administrativnim okruzima — na otoku Ruski kod Vladivostoka, na Dalekom istoku, ili na otoku Oktobarski u Kalinjingradu. Uz to, građani će biti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak od profita stranih kompanija koje oni kontroliraju ako postanu porezni rezidenti u Rusiji tijekom 2019. godine.

Putin je naložio Vladi da iznese prijedloge o beneficijama za investitore u startupovima. Konkretno, riječ je o poreznim olakšicama, naveo je on.

''Važno je stvoriti poticaje za privatne investicije, stvoriti posebne uvjete, uključujući porezne, za građane koji svoja sredstva ulažu u startupove. Poznato je da njih figurativno nazivaju 'biznis anđelima'.

Oslobađanje od sumnji

U tu svrhu mora se ozbiljno ojačati pravna zaštita intelektualne svojine, a moraju se i stvoriti privlačni uvjeti za registraciju patenata na teritoriju Ruske Federacije. Prema njegovim riječima, u tom pravcu su već napravljeni određeni koraci. Blokiranje računa gospodarstvenika u okviru zakona o sprečavanju pranja novca trebalo biti 'krajnja mjera', jer bi 'savjesni biznis trebalo osloboditi od sumnji'.

Veoma je važno da se ne izvoze sirovine nego prerađeni proizvodi i Vlada je već pripremila programe za poticaj takvih projekata.

''Polazimo od toga da se u industriji za jednu rublju podrške mora izvesti robe za 14 rubalja. U poljoprivredi — četiri do šest za jednu rublju podrške. Što je veća prerada, to je bolji odnos sa drugim industrijama, to je više radnih mjesta“, naveo je Putin.

Šef ruske države je također rekao da je u Rusiji neophodno formirati jedinstven pristup promoviranju ruskih izvoznih usluga na globalnim tržištima:

''Mi formiramo integrirani sistem promoviranja proizvoda na globalnim tržištima. Sličan mehanizam je potreban i u odnosu na izvoz usluga. Na prijedlog ’Poslovne Rusije‘, ovaj pristup će se odraziti u zakonodavstvu, uključujući uvjete oporezivanja, i ne radi se samo o razvoju izvoza i poticajima za poslovanje, već i o ulaganjima u zdravstvo, obrazovanje, logistiku i turizam, odnosno u ona područja koja stvaraju integrirani ekonomski, socijalni i tehnološki efekt“.

Ništa nije skuplje od našeg vremena

Putin je upozorio Vladu da sve procedure za narudžbe, nabavku koje provode državne i općinske vlasti, kao i kompanije sa državnim udjelom, trebaju biti otvorene i transparentne.

''Potrebne su nam dodatne mjere kako bi se osiguralo takvo konkurentno okruženje“, rekao je on.

Posebnu pažnju posvetio je sportu, ističući da je Rusija u stanju da organizira velike sportske događaje kao što je Svjetsko prvenstvo u nogometu.

''Rusija je uspjela pripremiti i održi to prvenstvo na najvišoj razini. Isto je pokazala i tijekom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, 2014. godine, a pokazat će i u narednom periodu jer će biti održano mnogo događaja, uključujući i predstojeću Univerzijadu u Krasnojarsku, koja se održava od 2. do 12. ožujka“.

Na kraju plenarne sjednice, Putin je ppduzetnicima poželio 'uspleh u novim počecima', dodajući da 'ništa nije skuplje od našeg vremena', prenosi Sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close