Sindikati

Puklo u sindikatima zbog novog zakona?

Kurić, kao jedan od kandidat za predsjednika ovog saveza pridružio se prosvjedu iako je i ranije izrazio stav da to nema svrhe te da se radi samo o političkoj promociji
Gospodarstvo / Novac | 24. 01. 2018. u 16:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Nadzornog odbora Samostalnog sindikata šumarstva prerade drveta i papira Redžo Kurić izrazio je zadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta.

Istaknuo je kako je zakon u skladu s reformama koje su važne u BiH, dodajući da je putem provođenja reformi također potrebno osigurati stabilizaciju mirovinskog i socijalnih fondova.

Pozitivnim je nazvao i usvajanje zaključka u Domu koji propisuje da će se u roku od šest mjeseci izvršiti korekcije zakona na koje su predstavnici sindikata ukazivali.

''To su korekcija za radnike s minimalnim primanjima i posebno za radnike u realnom sektoru kao i korekcija koja se odnosi na priznavanje mirovinskog staža za boračku populaciju koja je ostvarila to pravo'', pojasnio je Kurić.

Mišljenja je da se radi o solidnom zakonskom rješenju koje osigurava opstanak Fonda mirovinskog osiguranja, uz korekcije koje su planirane u sljedećih šest mjeseci.

Podsjetio je da je danas Savez samostalnih sindikata BiH organizirao prosvjedno okupljanje zbog Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju.

Kurić, kao jedan od kandidat za predsjednika ovog saveza pridružio se prosvjedu iako je i ranije izrazio stav da to nema svrhe te da se radi samo o političkoj promociji aktualnog rukovodstva Saveza, piše Fena.

''Prosvjedi su to i pokazali, jer je predsjednik izviždan, kao i ostalo rukovodstvo te se ispostavilo da su na prosvjedu bili samo borci i umirovljenici. Ovo je bilo totalno narušavanje radničkih prava i zloupotreba Saveza u korist pojedinaca'', ocijenio je Kurić.

Inače, novi federalni zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju odobrili su većinom glasova na izvanrednoj sjednici u srijedu zastupnici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Ujedno su Vlada FBiH i Federalni zavod MIO obvezani posebnim zaključkom Doma da u sljedećih šest mjeseci prate provedbu zakona i predlože njegove izmjene kojima bi ispravili osnovne nedostatke, a sve u cilju održivog mirovinskog sustava i otklanjanja eventualnih diskriminatornih odredbi, posebno onih koje se odnose na radnike s najnižim primanjima.

Kopirati
Drag cursor here to close