Fraud Forum

Promoviran Urednički tim Foruma za prevare

Udruženje profesionalnih rizik menadžera u BiH (UPRMBiH) je 28.11.2019. godine u sarajevskom hotelu Europa upriličilo svečanu promociju 18 članova Uredničkog tima Foruma za prevare (Fraud Forum) i Fraud Info magazina.
Gospodarstvo / Novac | 06. 12. 2019. u 22:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje profesionalnih rizik menadžera u BiH (UPRMBiH) je 28.11.2019. godine u sarajevskom hotelu Europa upriličilo svečanu promociju 18 članova Uredničkog tima Foruma za prevare (Fraud Forum) i Fraud Info magazina.

Događaju je prisustvovalo 40 sudionika iz bankarskog i financijskog sektora uključujući predstavnike lokalnih i međunarodnih banaka, regulatora, kao i međunarodnih donatora.

Ova promocija je realizirana uz podršku Europskog fonda za Jugoistočnu Europu (EFSE DF) koji je partner Udruženja od njegovog osnivanja.

''Udruženje profesionalnih rizik menadžera u BiH je uspostavilo Forum za prevare (Fraud Forum) u 2016 godini s ciljem razvoja adekvatnih sistema zaštite od rizika prevara. Kroz svoj rad Forum je fokusiran na praćenje zakonskih i ekonomskih promjena na tržištu koje mogu utjecati na redovno poslovanje financijskog poslovanja, kao i predlaganje mjera prevencije i unapređenja sustava zaštita od rizika prevara. U sklopu ovih aktivnosti članovi Foruma su pripremili četiri izdanja informativno - edukativnog časopisa “Fraud Info” koji za cilj ima da kroz različite aktualne teme omogući svim financijskim institucijama da budu informirane o trenutnoj situaciji i ključnim problemima u oblasti prevara te mjerama prevencije. Sve ovo je direktno vezanu za misiju i viziju našeg Udruženja koje nastoji da kroz ove i slične aktivnosti dodatno ojača kulturu upravljanja rizicima, uspostavi najbolje prakse zaštite financijskog sektora od mogućih recesijskih šokova i time ojača indikatore njegove stabilnosti'', rekao je u svom obraćanju Amir Softić, predsjednik UPRMBiH i izvršni direktor Sparkasse Bank.

Udruženje profesionalnih rizik menadžera u BiH je osnovano 2013. godine od strane 17 volontera, primarno TOP menadžera za rizike i financije iz bankarskog sektora BiH. Danas okuplja 25 institucionalna člana, uključujući banke, leasing i osiguravajuće kuće i mikrokreditne organizacije te 130 profesionalnih članova.

Udruženje radi na promociji najviših standarda u struci upravljanja rizicima, edukaciji i certifikaciji risk menadžera te aktivno sudjeluje u stručnom dijalogu sa zakonodavcem na kreiranju i usklađivanju zakonskog okvira s EU regulativama.

''Naše Udruženje će i u narednoj godini nastaviti s organizacijom ovakvih i sličnih aktivnosti kako bi na adekvatan način pripremili aktere financijskog sektora BiH za predstojeće zahtjeve međunarodnih regulatora te osigurali njihovu uspješnu implementaciju na lokalnom nivou. Ono što posebno želimo najaviti je drugu Regionalnu risk menadžment konferenciju koju će naše Udruženje organizirati 28. i 29. siječnja, 2020. godine u Sarajevu. Cilj ove konferencije je da na jednom mjestu okupi predstavnike lokalnog i regionalnog bankarskog i financijskog sektora kao i predstavnike EU regulatornih tijela i svjetskih poznatih rejting agencija oko trenutno najaktualnijih tema na BIH bankarskom i financijskom tržišta'', izjavio je Amar Brkan, generalni tajnik UPRMBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close